|

Irkçıların kabinesi işbaşında

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 6 haftayı aşan pazarlıkların ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e koalisyon hükümetini oluşturmak için yeterli sandalyeye ulaştığını resmen bildirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/05/2015 Cuma
Güncelleme: 21:28 - 7/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

17 Mart'ta düzenlenen genel seçimlerin ardından en çok oyu alan Likud Partisi'nin lideri Netanyahu'nun 120 sandalyelik Knesset'te hükümeti kurmak için toplam 61 sandalyeyi tamamlaması gerekiyordu. 42 gündür koalisyon kurmak için uğraşan Netanyahu, kendisine verilen sürenin dolmasına 2 saat kala Ekonomi Bakanı Naftali Bennett liderliğindeki Yahudi Evi Partisi'yle anlaşarak sandalye sayısına ulaştı.



RADİKALİZM RUHU ARTTI


Netanyahu gerekli sayıya ulaşmak için daha önce de merkez sağ eğilimli Kulanu (Hepimiz) Partisi lideri Moshe Kahlon ve aşırı sağcı partiler olarak bilinen Birleşik Tora Yahudiliği lideri Yaakov Litzman ve Şas lideri Aryeh Deri ile el sıkışmıştı. İsrail cephesinden anlaşma haberi gelirken, kurulacak yeni hükümetin de Filistinlilere yönelik ırkçı tutuma devam edeceği belirtiliyor. Netanyahu'nun koalisyonun kurulduğu bildirisinin ardından yazılı açıklama yapan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, koalisyonun “ırkçılığı” arttırdığını vurguladı. Zuhri açıklamasında, “Koalisyon kurulması, İsrailliler arasında radikalizm ve ırkçılık ruhunun arttığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.


#Benyamin Netanyahu
#Naftali Bennett
#Yahudi Evi Partisi
9 yıl önce