|

İşgalci İsrail haritadan silindi!

Dünyanın önde gelen matbaalarından HarperCollinsin, Ortadoğu'daki okullar için özel olarak hazırladığı haritada, işgal altındaki Gazze'nin adı mevcutken, İsrail'e yer verilmedi. Katoliklerin haber dergisi 'The Tablet' haritayı haber yapınca matbaa geri adım atıp ürünün dağıtımını ve basımı durdurdu.

12:27 - 3/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:25 - 3/01/2015 Cumartesi

Merkezi New Yorkta bulunan ve medya devi Rupert Murdochs News Corporationa ait HarperCollins adlı matbaa, İsraile Ortadoğu haritasında yer vermedi.


İsrail ve sınırları silindi


Alman Die Welt gazetesinin haberine göre, HarperCollinsin Orta ve Yakın Doğu ülkelerindeki okullar için özel olarak hazırlanan haritada İsrail ismi yer almadı. Firma, Batı Şeria ve Gazze'nin isimlerine yer verirken, işgalci devlet İsrail'in sınırlarını çok belirgin olmayan şekilde yansıttı.

Dağıtım ve baskı durdu


Konunun Katoliklerin haber dergisi 'The Tablet' de yer alması üzerine, İsrail'e harita üzerinden meydan okuyan ABD şirketi HarperCollinse geri adım attı. Şirket facebook sayfası üzerinden, "Yakın ve Orta Doğu için hazırlanan haritada İsrail'in adına yer verilmemesi nedeniyle üzgünüz. Söz konusu ürün piyasadan çekilirken, kalanların baskısı durduruldu" açıklaması yaptı.

"Bilinçli silindi" HarperCollinsin İsrail'in adını hata sonucu mu yoksa bilerek mi haritaya yazmadığı konusu netlik kazanmadı. 'The Tablet'e göre İsrail'in adı bilinçli olarak silindi. Öte yandan harita sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Özellikle Müslümanlar ve Latin Amerika ülkesinde yaşayanlar işgalci İsrail'in haritadan silinmesini desteklerken, Yahudiler ise ABD şirketi aleyhinde kampanya başlattı.

#HarperCollinsin
#Ortadoğu
#İsrail
#Harita
#Gazze
9 yıl önce