|

İşgalci İsrail'den Lübnan'a 'diplomasi' isteği

İşgalci İsrail Enerji Bakanı Steinitz, Lübnan ile Akdeniz'de yaşanan sınır krizini diplomasiyle çözmek istediklerini söyledi.

Yeni Şafak
21:12 - 7/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 21:19 - 7/02/2018 Çarşamba
AA
İşgalci İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz
İşgalci İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz

İşgalci İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Lübnan ile Akdeniz'de yaşanan sınır krizini diplomasiyle çözmek istediklerini söyledi.

İsrail yerel basınına konuşan İsrail Enerji Bakanı Steinitz, Lübnan ile İsrail arasında, Akdeniz'deki sınır konusunda uzun yıllardır devam eden bir anlaşmazlık olduğunu belirterek, "Lübnan'la yaşadığımız bu sorunu, bir dış aktörün ara bulucuğunda diplomasiyle çözmeyi istiyoruz." dedi.

Steinitz, 2013 yılında ABD ara buluculuğunda, Lübnan'la "bir tür uzlaşı" içeren anlaşmaya çok yaklaştıklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti.

Lübnanlıların, sahip oldukları kendi ekonomik sularında gaz ve petrol arama haklarının olduğunu vurgulayan Steinitz, bu haklarını, İsrail'in sınırlarını ihlal etmedikleri sürece kullanabilecekleri değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ile Lübnan arasında deniz sahası anlaşmazlığı

Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Mişel Avn ev sahipliğinde, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri'nin katılımı ile dün gerçekleşen üçlü zirvenin ardından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in tehditleri BMGK kararının ihlalidir." ifadelerine yer verilmişti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başlatmış olduğu petrol ve doğalgaz arama sürecini "çok kışkırtıcı" olarak nitelemişti.

Uluslararası firmalara, Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arama sürecine katılmama çağrısı yapan Liberman, "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir." ifadesini kullanmıştı.

Lübnan ve İsrail arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün, İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.

#İsrail
#Lübnan
#Avigdor Liberman
6 yıl önce