|

İşkence A.Ş.

Irak ve Afganistan'da ABD'nin uyguladığı işkencelerin ana kaynağı Mormon tarikatı üyesi iki psikolog çıktı. İşkence tacirleri, Mitchell Jessen & Associates adlı bir şirket kurarak yıllarca günlüğü 1000 dolara CIA'ye yeni işkence metodları sattılar. Gizli oluşumdan Bush dışında ABD yönetiminin bile haberi olmadı.

Dış Haberler
00:00 - 16/05/2009 Cumartesi
Güncelleme: 02:03 - 16/05/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
İşkence A.Ş.
İşkence A.Ş.

CIA tarafından Irak ve Afganistan'da uygulanan işkence yöntemlerinin Amerikan yönetimi veya CIA tarafından geliştirilmediği, iki kişilik 'dev' bir şirket kuran iki psikologdan günlüğü 1000 dolardan satın alındığı ortaya çıktı. Bush devrinin kapanmasıyla birlikte açığa çıkartılan gizli belgelerde işgal topraklarında sistematik işkencenin kaynağı ve gelişim evresi gözler önüne serildi. Amerikan basınında yer alan haberlere göre Jim Mitchell ve Bruce Jessen isimli iki psikolog CIA için, etkili işkence metodları üretiyor, ardından kurdukları Mitchell Jessen & Associates adlı şirket üzerinden para karşılığı CIA'ye satıyordu.


İŞKENCE EL KİTABIYLA BAŞLADI

İşkence mucidlerinin CIA'in gizli hapishanelerinin kurulduğu günden bu yana işkence yöntemlerinin kaynağı oldukları ve günlük 1000 dolar maaş karşılığı çalıştıkları anlaşıldı. Ancak sıradan birer ABD vatandaşı gibi yaşayan ikilinin bu misyonları uzun süre ortaya çıkmadı. Florida eyaletindeki lüks villasında yaşayan, baş kahraman konumundaki Jim Mitchell'den eski ABD Başkanı Bush'un haberi olduğu da belirtilirken 2002'de bizzat Bush tarafından bu işe uygun görüldüğü de Der Spiegel gazetesinde yer aldı.

Mitchell ilk olarak 2002'de 'işkence el kitabı' hazırladı. Alıcısı ise CIA'den başkası değildi. Ardından ABD ordusu içerisindeki gizli bir birim olan ve askerlere işkenceye direnme veya işkence uygulama yöntemlerinin öğretildiği SERE'de (Survival, Evasion, Resistance and Escape training) ders verdi. Ardından Bruce Jessen ile ortak çalışmaya karar veren Mitchell şirket kurmak için kolları sıvadı.


ŞİRKET ŞİMDİ 120 ÇALIŞANLI

Amerikan Senatosunun Silahlı Güçler Komitesinin yayınladığı raporda yer alan bilgiye göre işkence mucitlerinin 2002'den önce herhangi bir işkence programında faaliyet göstermemiş, amatörler olduğu ifade edilirken, günlüğü 1000 dolardan düşünüldüğünde 2002'den 2009'a kadar milyon dolarlar kazanmış olabilecekleri ortada. Amerikan ABC televizyonunun, ofislerini tespit ettiği işkencecilerin lüks bir hayat yaşadıkları da haberde yer alan bilgiler arasında. Ancak Mitchell'in gazeteye 'gizlilik' şartından dolayı açıklama yapmayı reddettiği açıklandı. İşkence tüccarlarının kurduğu şirketin ise bugün itibariyle 120 çalışanı var. Çoğu eski SERE mensupları. Washington'un merkezindeki iki katlı ofis binasında 'hizmet' vermeye devam eden şirket üst seviyede koruma sistemleriyle döşenmiş ve şifreli kapılara sahip.


Mormon mafyası

CIA için işkence metodları geliştiren ve günlük 1000 dolar maaşla çalışan işkenceci psikologların çok meşhur Mormon tarikatına üye oldukları ortaya çıktı. Çok eşliliği savunan ve lideri, yüzlerce kadını ve çocuğu esir tuttuğu için cezaevinde olan Mormon tarikarı aynı zamanda koyu milliyetçi görüşleriyle biliniyor. Amerikan basınına 'mormon mafyası' olarak adlandırılan Jim Mitchell -Bruce Jessen ve kurdukları Mitchell Jessen & Associates şirketinin tarikatla parasal bağlantılarının olup olmadığı ise araştırılan konular arasında.


Water-boarding nedir?

Suda boğulma hissi veren işkence olarak bilinen water-boarding metodunun kökleri İspanya'ya dayanıyor. Ancak onu Amerikan ordusu için hazır hale getiren Mitchell-Bruce ikilisi.


Kurban önce başı yere daha yakın olmak üzere bir tahtanın üzerine zincirleniyor.


Ardından yüzüne gergin bir bez örtülüyor


Bezin üzerine aralıksız, su dökülmeye başlanıyor. Kurban boğulacağından emin hale geliyor ve bağırmaya başlıyor.


Ebu Zubeyde'nin avukatından mucitlere dava


CIA'in gizli hapishanelerinde, Irak'tan Afganistan'a oradan Tayland'a kadar bir çok ülkede işkence hizmeti veren psikologların geliştirdiği waterboarding tekniği El Kaide zanlısı Ebu Zubeyde'ye 83, 11 Eylül'le bağlantılı olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed'e ise 183 defa uygulandı. Abu Zubeyde'nin avukatı Brent Mickum,ikiliye dava açmaya hazırlandıklarını açıkladı.



15 yıl önce