|

İsrail, ABD'den rahatsız

İsrailli Bakan Ben Eliezer, İran ve Kuzey Kore konusunda ABD'nin harekete geçmemesinden rahatsız

Aa
00:00 - 4/07/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:08 - 4/07/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
İsrail, ABD'den rahatsız
İsrail, ABD'den rahatsız

İsrail kabinesinin İşçi Partili Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, ABD'nin Kuzey Kore ve İran karşısında harekete geçmemesini eleştirdi.

Binyamin Ben Eliezer, Kuzey Kore'nin yeni füze denemesini bir kışkırtma olarak nitelendirirken, ABD yönetiminden, Kuzey Kore'nin kışkırtmasına karşı bir karşılık gelmemesinin kendisini endişeye sevkettiğini vurguladı ve ABD'nin İran karşısında 'tavizkar' olarak tanımladığı politikasına de eleştiriler yöneltti.

Bir toplantıda yaptığı konuşmada Eliezer, 'Bana göre, İran'ın nükleer bombaya ne zaman sahip olacağının tarihi değil önemli olan. Benim için, İran bombası zaten bir gerçeklik ve dünya hala İran ile iki taraflı bir oyun oynuyor; bir taraftan gündüzleri BM'den İran'a kararlar ve yaptırımlar söz konusuyken, gece boyunca binlerce Avrupa firması, İran ile ticari bağlarını sürdürüyorlar' diye konuştu.

İsrailli bakan, (İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad'ın, Batılı ülkelerin zayıflığını görüp buna güldüğünü ifade ederken, Ahmedinejad'ın, tüm bu ülkelerin İran'ın petrolden sağladığı paralara ihtiyacı olduğunu da bildiğini söyledi.

Ben Eliezer, '(İran tehdidine karşı) bu savaşta İsrail kendisine ön plana koymamalıdır. Biz İsrail'e karşı bir tehditten sözediyoruz ama bu, aynı zamanda ılımlı Arap ülkelerine, ABD ile Avrupa'nın çıkarlarına da bir tehdittir' dedi.

Filistinliler ile barış görüşmeleri konusunda da Ben Eliezer, İsrail'in, Hamas ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler'i hariç tutup yalnızca Batı Şeria'daki Filistinliler ile bir barış anlaşmasını varmayı hiçbir koşulda kabul etmemesi gerektiğini ifade ederek, 'O takdirde, 3 devletli bir çözüm ihtiyacında olacağız. Gazze, imzalanacak bir anlaşmaya mutlaka dahil olmalıdır' diye konuştu. Ben Eliezer, İsrail'in Filistinliler ile görüşmeleri de hemen yeniden başlatması gerektiğini vurguladı.

Mısır önderliğindeki ılımlı Arap ülkelerinin İsrail'in ciddi ve kararlı olduğunu gördüğünde, İsrail ile işbirliğine gidip tümüyle destek vereceklerini dile getiren Ben Eliezer, 'Biz, 42 yıldır işgal altındaki topraklarda bulunuyoruz ve durum günden güne daha kötüleşiyor. Oturup artık bir anlaşmaya varmalıyız' dedi.

İsrailli bakan, ülkesinin halen cezaevinde olan Filistinli liderlerden Mervan Barguti'yi bırakması gerektiği konusunda daha önceleri de sık sık dile getirdiği görüşlerini yineledi ve bu takdirde İsrail'in karşısında güçlü bir lider bulacağını söyleyip, 'İsrail, dünyada bildiğim en güçlü ülkelerden biri. Bir anlaşma arayışında olmalı ve korkmamalıyız' diye konuştu.

Ben Eliezer, ABD Başkanı Barack Obama ile ilgili olarak da, 'O bir (George) Bush, (Bill) Clinton değil. (Jimmy) Carter ise hiç değil. Dünyaya başka türlü bakıyor' dedi ve belki bunun İsrail'in önündeki psikolojik engellerin üstesinden gelmesi için de bir şans olabileceğinin altını çizdi. ABD'nin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleriyle ilgili baskılarına atıfta bulunan Ben Eliezer, 'Ben işe parlak tarafından bakıyorum. ABD'nin yaptığı baskıyı gelin kendi yararımıza kullanalım' diye konuştu.


15 yıl önce