|

İsrail hapishanelerinde binlerce ömür

İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarında hergün çeşitli gerekçelerle Filistinlileri tutukluyor. Kimisini birkaç gün tuttuktan sonra serbest bırakıyor, kimisini ise hukuksuz uygulamalarıyla yıllarca serbest bırakmıyor. Filistin'de özgürlüğüne kavuşan ilk mahkum olarak bilinan Hicazi'nin serbest kaldığı 17 Nisan günü, 1974'den beri Filistin Esirler günü olarak anılıyor.

Yeni Şafak
15:12 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 18:10 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak
İsmail Ebu El-Ola


Bugün Filistin Esirler günü. Filistin'de özgürlüğüne kavuşan ilk mahkum olarak bilinen Mahmud Bekir Hicazi'nin serbest bırakıldığı gün olan 17 Nisan günü, 1974'ten bu yana her yıl "Filistinli Esirler Günü" olarak anılıyor. İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumları anlamak için 1974 yılından bu yana gösteriler ve protesto yürüyüşleri düzenleniyor.



1948'den beri 800 bin Filistinli İsrail hapishanelerinde mahkum oldu


İsrail hapishanelerinde aralarında milletvekili, akademisyen, gazetecilerin de bulunduğu binlerce Filistinli, tamamen hukuksuz bir şekilde "idari tutuklama" adı altında hapsediliyor. Filistin Esirler Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in kurulduğu 1948 yılından beri, İsrail 800 bin Filistinli çeşitli bahanelerle tutuklanarak İsrail hapishanelerinde tutuldu. Bu rakam Filistin'in 4 milyonluk nüfusu göz önüne alındığında İsrail'in hukuksuz uygulamalarını gözler önüne seriyor.



6 bin 500 mahkum var


Bugün İsrail hapishanelerinde haksız yere tutulan yaklaşık 6 bin 500 Filistinli mahkum bulunuyor. 6 bin 500 kişinin 230'u çocuk, 14'ü kadın ve bin 200'ü hapishanedeki kötü şartlardan dolayı ciddi rahatsızlıklara sahip. Bu mahkumlardan 480'i hakkında birden fazla müebbed hapis cezası verildi.



15 yaşında tutuklandı, şimdi 48 yaşında


Filistin Esirler Bakanlığı, en uzun İsrail hapishanesinde kalan Filistinli mahkumun şuan 48 yaşında olan 33 yıl önce tutuklanan Kerim Yunus olduğunu ifade ediyor. Yunus, Filistinli mahkumların temsilcisi haline gelmiş durumda.


İsrail işkenceyi ve sağlık koşullarını silah olarak kullanıyor


İsrail, hukuksuz uygulamalarını hapishanede de sürdürüyor. Mahkumların aileleriyle görüşmesini çeşitli gerekçelerle engelliyor, hasta olan mahkumların ilaçları temin edilmiyor ve birçok mahkum işkenceye maruz kalıyor. Bugüne kadar 206 Filistinli, İsrail hapishanelerindeki işkence ve tıbbi eksiklikten hayatını kaybetti.










#israil
#israil filistinli mahkumlar
#fillistin esirler bakanlığı
9 yıl önce