|

İsrail, iç araştırma komisyonununa onay verdi

İsrail hükümeti, 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyla ilgili kendi soruşturma komisyonunu kuruyor. Hükümet, komisyon kurulması teklifini onaylamak üzere bugün toplandı. İsrail Komisyonu kurulan iç araştırma komisyonuna onay verdi.

Ajanslar
00:00 - 14/06/2010 Pazartesi
Güncelleme: 09:35 - 14/06/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail, iç araştırma komisyonununa onay verdi
İsrail, iç araştırma komisyonununa onay verdi

İsrail kabinesi, Gazze'ye yardım götüren gemilere öncülük eden Mavi Marmara'ya 31 Mayıs'ta yapılan ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının 3 kişilik bir komisyon tarafından soruşturulmasını onayladı. Oybirliği ile alınan kararı savunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yapılan operasyonun uluslararası standartlara ve kurallara uygun olduğunu söyledi. Netanyahu soruşturmayı ne kadar şeffaf yaptıklarını da tüm dünyaya göstereceklerini öne sürdü.

ABD'nin onayıyla 3 kişilik soruşturma heyetine iki uluslar arası isim de gözlemci sıfatıyla eşlik edecek. Komisyonun muhafazakar ve sertlik yanlısı isimlerden oluşması dikkat çekiyor. İsrail Yüksek Mahkemesi eski yargıçlarından Yakob Turkel'in (75) başkanlık edeceği komisyonun üyelerinden Şabtay Rosen (93) İsrail'in eski büyükelçilerinden. Diğer üye Amos Horev (86) ise eski bir general.

İsrail'in seçtiği gözlemciler ise İsrail yanlısı görüşleriyle bilinen isimlerden oluşuyor. Kuzey İrlanda'nın ilk bakanı olan İngiliz asıllı David Trimble (65) Nobel Barış ödülü sahibi ve Lordlar Kamarası'nda da İsrail yanlısı faaliyetler tertipliyor. Trimble yaklaşık iki hafta önce Fransa'nın başkenti Paris'te oluşturulan 'İsrail'in dostları' adlı oluşumun da üyesi. Diğer gözlemci Kanadalı emekli generallerden Ken Watkin ise Kanada askeri mahkemesinin eski başkanlarından.

Komisyon başbakan ve genelkurmay başkanı da dahil tüm isimlerle görüşebilecek ancak askerlerle bir araya gelemeyecek. Bu durum da komisyonun şimdiden İsrail'in istediği sonucu ortaya çıkaracağı yorumlarına sebep oluyor.

Türkiye'nin baskısıyla Birleşmiş Milletler daha önce konuyu araştıracak bir komisyon oluşturacağını duyurmuş, ancak ABD'nin baskısıyla bu komisyonun oluşturulması tehlikeye girmişti. İsrail'in konuyu araştıracak bir komisyon oluşturmasının da BM'nin önünü kesme amacı taşıdığı belirtiliyor.

14 yıl önce