|

İsrail, İzmir'de Yahudi müzesi kurmak istiyor

Cihan
00:00 - 5/11/2009 Perşembe
Güncelleme: 14:05 - 5/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İsrail, İzmir'de Yahudi müzesi kurmak istiyor
İsrail, İzmir'de Yahudi müzesi kurmak istiyor

Türk İsrail İş Konseyi Başkan Yardımcısı Daniel Zımet, İzmir'deki sinagogları restore etmek ve bir Yahudi müzesi kurmak istediklerini söyledi.

Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi Yürütme Kurulu ve Çalışma Grupları toplantısının açılışında konuşan Zımet, dünya genelindeki Yahudilerin İzmir'e gelmesi için bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.

Zımet, iki ülke arasındaki ticaretin 2009 Ocak-Eylül döneminde geçen seneye göre yüzde 25 gerilediğini, bunun ekonomik krizden kaynaklandığını ifade etti.

Söz konusu toplantı, İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nda yapıldı.

Yürütme kurulu ve çalışma grupları, 2008 Eylül ayında yapılan ve 16 Akdeniz ülkesinden temsilcilerin katıldığı 1. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri: Geçmiş ve Gelecek Sempozyumu'nda oluşturulmuştu.

Toplantının açılışında konuşan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Akdeniz'in ortak geçmişinin ve kültürünün, en güçlü birleştirici unsur olduğuna vurgu yaptı.

Birlikteliği sürdürmek için yola kongreyle devam kararı alındığını belirten Demirtaş, "Kongre, iki yılda bir düzenli olarak toplanacak." dedi.

İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ise Akdeniz'de 39 ülke bulunduğunu, toplam nüfuslarının 700 milyon olduğunu, Türkiye'nin en büyük dış ticaretinin Avrupa Birliği, ardından da Akdeniz ülkelerine yapıldığını belirtti.

Kalkan, 'Akdeniz ülkeleriyle 59 milyar dolarlık ticaret yapıyoruz. Bu bile bize az geliyor." diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh da bu çalışmaların İzmir ve Akdeniz için faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Gündoğdu ise kongrenin Akdeniz'in barış gölü olmasına katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

Güney Kıbrıs Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Panayiotis Loizides de Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Konsey Başkan Yardımcısı Daniel Zımet ise İsrail'le Türkiye arasındaki turizmi teşvik etmek istediklerini açıkladı.

Bu amaçla İzmir'deki sinagogları restore etmek ve Yahudi müzesi kurmak istediklerini anlatan Zımet, bu projelerin turizm mıknatısı görevi göreceğini ifade etti.

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Zımet, iki ülke arasındaki siyasi gerginliğin, eskilere dayanan dostluğu etkilemeyeceğini savundu.

İsrailli turistlerin Türkiye'ye ilgisinin son sekiz yılda giderek arttığını ifade eden Daniel Zımet, 2008 yılında yarım milyon İsraillinin Türkiye'ye geldiğini, bu yılın ocak-eylül döneminde ise sayısının yüzde 40 azaldığını vurguladı.

İki ülke arasında, askerî alımlar hariç 3 milyar dolar olan sivil ticaretin de yılın ilk dokuz ayında yüzde 25 gerilediğini belirten Zımet, "Ticarette ve turist sayısındaki düşüş gerilen siyasi ilişkilerden değil, ekonomik krizden kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

İzmir'de bir Yahudi müzesi kurmayı planladıkları yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Zımet, İsrail'de bir kuruluşun fonu bulunduğunu, müzeyle ilgili çalışma yapacağını söyledi.

Yer konusunda bir karara varmadıklarını, planlama aşamasında olduklarını aktaran Zımet, müzede çeşitli dokümanlar, kitaplar ve semboller bulunacağını, bütün dünyadaki Musevileri İzmir'e çekeceğini ifade etti.

Daniel Zımet, Tel Aviv-İzmir uçuşlarına ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti: "Tel Aviv ve İzmir, ikiz şehirler olarak adlandırılabilir. Aradaki bağlantıları güçlendirmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden birkaç kişiyle de görüşeceğim."

Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi Yürütme Kurulu ve Çalışma Grupları toplantısına, dokuz Akdeniz ülkesinden 20 iş dünyası temsilcisi katılıyor.

"Turizm ve taşımacılık", "Eğitim, kültür ve sosyal işbirliklerini geliştirme", "Ticaret ve ekonomik işbirliği" alanlarında çalışma grupları oluşturuldu.

Selanik Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Stavridis Theodoros, Arnavutluk Berat Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petraq Picinane, Kazablanka Ticaret Odası Temsilcisi Kamil Toufik, Ürdün Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nael Raja Alkabariti ve Hırvatistan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dunja Konjevod da birer konuşma yaptı.

15 yıl önce