|

İsrail lobisi ABD’yi esir aldı

Elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı alan ABD’den yeni skandal. Dışişleri Bakanlığı, yıllık İnsan Hakları Raporu’nda, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze için daha önce kullandığı “işgal altındaki topraklar” ifadesini kaldırdı. Bu Trump yönetiminin işgale tam destek olduğu anlamına geliyor. İsrail katliamları da “iddia” ve “itham” olarak nitelendirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:29 - 23/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu’nda, işgal altında yaşam mücadelesi veren Filistin halkının hakları hiçe sayıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu’nda, işgal altında yaşam mücadelesi veren Filistin halkının hakları hiçe sayıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu’nda, işgal altında yaşam mücadelesi veren Filistin halkının hakları hiçe sayıldı. ‘İşgal altındaki topraklar’ ifadelerinin kaldırıldığı raporda, İsrail’in insan hakları ihlalleri de “iddia” ve “itham” olarak nitelendirildi.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bulunan ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı alarak, Filistin’in işgalini hızlandıran Washington Yönetimi, skandal bir rapora imza attı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2011 yılından beri yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu’nda, Filistinlilerin hakları hiçe sayılarak, İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi için daha önce kullanılan ‘işgal altındaki topraklar’ ifadesi kaldırıldı. İsrail’in işgal altındaki topraklara Yahudi yerleşimini kuvvetle savunan ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, geçtiğimiz Aralık ayında Dışişleri Bakanlığı’na, Filistin toprakları için ‘işgal altındaki topraklar’ ifadesini kullanmamalarını isteyen bir rapor sunmuştu.

KURŞUNLARI GÖRMEDİLER

Skandal raporda, İsrail’in insan hakları ihlalleri ve suçları da göz ardı edildi. Raporda, İsrail’in insan haklarını çiğnemesiyle ilgili konular “iddia” ve “itham” olarak nitelendirildi. Filistin Kurtuluş Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, ABD’nin yayımladığı uluslararası raporlarla İsrail’in bölgedeki imajını düzeltmeye çalıştığını ancak bütün dünyanın işgalin dehşetinin ve İsrail devletinin Filistinlilere karşı sistematik devlet terörü uygulamasının farkında olduğunu vurguladı. Mecdelani, silahsız göstericilere kurşun yağdıran İsrail’in uyguladığı insan hakları ihlallerinin soruşturulması için uluslararası bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.


İNSAN HAKLARI ÇİĞNENİYOR

Mecdelani, uluslararası toplum tarafından kullanılan ‘işgal altındaki topraklar’ ifadesini ABD’nin kullanmaktan vazgeçmesini işgale rıza olarak gördüklerini söyledi. Filistin Yönetimi de rapora tepki gösterdi. Enformasyon Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İşgal altındaki topraklar ibaresinin raporda yer almayışı uluslararası hukukun açık ihlalidir. Bu tutum, Filistin insan haklarının çiğnenmesi anlamına gelmektedir” ifadesine yer verildi. Açıklamada, ABD’nin İsrail tarafgirliği yapmaya devam ettiği belirtildi.

  • Abbas: Çözüm olmadan elçilik
    taşınamaz
  • Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile nihai bir çözüme ulaşmadan önce ABD'nin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına izin vermeyeceğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın kararına karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Abbas, "Çatışmanın çözümünden önce herhangi bir ülkenin Kudüs'e büyükelçisini taşınmasına da izin vermeyeceğiz. Arapları ve Müslümanları işgal altındaki Kudüs şehrini ziyaret etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
#ABD
#İsrail
#Filistin
6 yıl önce