|

İsrail 'Soft devrim'de İran'ı vuracaktı

İran, seçim sonrası çıkan olaylarda tutuklananları yargılamaya devam ederken, Kuveyt gazetesi, İsrail'in yaşanan kargaşada İran'ı vurmak istediğini, ancak Obama'dan izin alamadığını öne sürdü.

Tel Aviv
00:00 - 9/08/2009 Pazar
Güncelleme: 03:04 - 9/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
İsrail 'Soft devrim'de İran'ı vuracaktı
İsrail 'Soft devrim'de İran'ı vuracaktı

Kuveyt'te yayımlanan bir gazete, İsrail'in, seçim döneminin ardından yaşanan iç karışıklıklar sırasında İran'ı vurmak istediğini, bunun için ABD yönetiminin iznine başvurduğunu, an-cak Obama yönetiminin, İsrail'in bu talebini geri çevirdiğini iddia etti. Kuveyt'te yayımlanan "El Ceride"nin "Kudüs'te yerleşik bir Amerikalı yetkili" ye dayandırdığı habere göre, İran'da Haziran ayındaki tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının ardından çıkan olaylar sırasında, İsrail Amerika'dan, İran'ın nükleer tesisleri yanı sıra, bazı askeri tesislerini vurmak için "yeşil ışık" istedi. Ancak, ABD yönetiminin itirazıyla İsrail hayal kırıklığına uğradı.

AKADEMİSYENDEN ÖZÜR

Bu arada, İran'da çıkan olaylara karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların yargılanmasına devam ediliyor. Sanıklar arasında, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinde görevli İranlı Hüseyin Ressam, Fransız akademisyen Clotilde Reiss ile bu ülkenin Tahran'daki Büyükelçiliğinde çalışan Nazek Afşar da duruşmada yer aldı. Reiss ifadesinde, Tahran'da yapılan izinsiz gösterilere katıldığını, çektiği fotoğrafları gönderdiğini itiraf etti. Pişman olduğunu belirten Reiss, İran halkından ve mahkemeden özür dileyerek affedilmesini istedi.


Obama çark etti

Beyaz Saray, Amerikan askerlerinin karıştığı işkence fotoğraflarının yayınlanmaması kararıyla ilgili bir adım daha attı. Obama yönetimi, Irak ve Afganistan gibi ülkelerdeki Amerikan askerlerini tehlikeye atabileceği gerekçesiyle gözaltındaki zanlılara işkence ve kötü muamele yapıldığını gösteren fotoğrafların yayınlanmaması için Yüksek Mahkemeye başvurdu. Amerikan yönetimi, mayıs ayında bu fotoğrafların yayınlanmaması kararına varmıştı.




15 yıl önce