|

İsveç ordusu küçülüyor

Cihan
00:00 - 15/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 10:05 - 15/05/2008 Perşembe
Yeni Şafak
İsveç ordusu küçülüyor
İsveç ordusu küçülüyor

İsveç'te uygulanmaya karar verilen başlanan 'kemer sıkma' politikasına ordudan başlandı. İsveç hükümeti, 17 bin kişilik ordudan 2 bin 500 askeri personeli işten çıkarıyor.

Ordudaki bazı birlikler kapanacak. İşten çıkarılan kadro içinde, avcılık eğitimi, uçak filosu personeli gibi birimler var.

Tasarruf paketi teklifi İsveç Genel Kurmay Başkanı Håkan Syrén'den geldi. İsveç medyasındaki haberlerde ordunun ileriki dönemlerde daha da küçültüleceği kaydedildi. Ronneby'deki uçak filosu kapatılırken, "Gönüllü Yöresel Savunma Örgütü"nün de küçültüleceği öğrenildi. Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyesi Allan Widman, bu teklifteki hedeflerini; "En küçük organize ile ihtiyacımız olan askeri birliği oluşturmak" şeklinde özetledi.

Bu tasarı bazı eleştiriler de aldı. Aynı programa konuşan, fakat adını açıklamayan bazı üst düzey askeri yetkililer ise, orduyu bu kadar küçültmekle, ülkenin dış güçlere karşı savunmanın çok güç olacağını söylediler.

Tasarıyı eleştirenler arasında, muhalefetteki Sosyal Demokratlar'dan Silahlı Kuvvetler Komisyonu başkanı Anders Karlsson da yer alıyor. Karlsson tasarıyı "saçmalık" olarak niteledi. Tasarruf paketini İsveç Genel Kurmay Başkanı önümüzdeki Perşembe günü kamuoyuna tanıtacak.

16 yıl önce