|

İsyan karargahı

Esad'ın birlikleri dünya ile bağlantısı kesilen Humus'taki Bab Amro mahallesini ele geçirirken, Paris'te toplanan muhalifler, “askeri konsey” kurduklarını açıkladı. ÖSO'ya destek için bu yolu seçtiklerini belirten Suriye Ulusal Konsey Başkanı, içeri girecek tüm silahların askeri konsey vasıtasıyla düzenli bir şekilde dağıtılacağını bildirdi

Dış Haberler
00:00 - 2/03/2012 Cuma
Güncelleme: 22:42 - 1/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İsyan karargahı
İsyan karargahı

Suriye'de Beşşar Esad rejimine karşı başlatılan isyan 1. yılını doldururken, yaklaşık 8 bin kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların ardından Ulusal Konsey, barış görüşmesi safhasını kapattı. Suriye Ulusal Konsey Başkanı Burhan Galyun, Paris'te düzenlediği basın toplantısında, Esad rejimine karşı mücadele eden muhalif Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek olmak amacıyla bir askeri konseyi hayata geçirdiklerini söyledi. Galyun, bazı ülkelerin silah yardımı yapma niyetinde olduğunu bildiklerini belirterek, kurulacak askeri konsey vasıtasıyla silahların düzenli ve organize bir şekilde dağıtılmasının hedeflendiğini belirtti.

MERKEZİ TÜRKİYE Mİ OLACAK?

Ulusal Konsey Başkanı, temsilciliğin büyük ihtilalle Türkiye'de olacağını ifade etti. El Arabiya ise Türkiye'nin askeri konseyin bürosuna ev sahipliği yapmayı onaylamadığını yazdı, ancak detay vermedi. Kuveyt parlamentosunun gündeminde de Suriye vardı. Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar'ın ardından ÖSO'ya destek veren üçüncü Körfez ülkesi oldu. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ise, “Suriye için iki opsiyon var: Yaptırımları artırmak ya da askeri işgal” dedi. Öte yandan BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'nin muhalefet gruplarına operasyonlarda sivillere yönelik “yaygın ve sistematik ihlallerde” bulunmasını kınadı. Diğer taraftan İngiltere ve İsviçre de Suriye'deki diplomatik çalışanlarını çekme kararı aldı.

'MEZHEP ÇATIŞMASINI ESAD İSTİYOR'

Bu arada Suriye ordusundan muhalif saflara geçenlerin arasına üst düzey Alevi subayların da katılmaya başladığı öne sürüldü. Alevi Albay Salih Habib Salih, “Üstlerim; çocuk, genç, ihtiyar, kadın, Alevi, Sünni fark etmezsizin gösterilere katılan herkese ateş açmamı emretti. Ben de bu tür emirlere dayanamayıp ordudan koptuğumu ilan ediyorum” dedi. Yönetim karşıtı gösteriler de silahlı kişi ya da kişiler görmediğini belirten Albay Salih, mezhep çatışması çıkarmak için emirler de aldıklarını aktardı.


Bab Amro düştü

Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Humus kentindeki Bab Amro mahallesi, dün en şiddetli çatışmalara sahne oldu. Suriye ordusunun, 26 gündür top ve tanklarla bombardıman ettiği Bab Amro'da tüm kontrolü sağladığı bildirildi. Beşşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın 4. Tugayı'nın da destek verdiği ve 7 bine yakın Baas askerinin katıldığı operasyonlarda ev ev, sokak sokak muhalif avı yapıldı. Muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Albay Riyad Esad ise, Bab Amro bölgesinden taktik gereği çekildiklerini söyledi. Askerler Bab Amro'yu tamamen kuşatırken, sinyal karıştırıcılar vasıtasıyla, muhaliflerin dış dünyayla tek bağlantıları olan uydu telefonları da kullanılmaz hale geldi. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM-Arap Birliği'nin Suriye ortak özel temsilcisi Kofi Annan'dan Suriye'ye en kısa zamanda gitmesini isteyeceğini belirtti. Annan ise, “Suriye'ye vereceğim mesaj açık. Ölümler ve şiddet durmalı. İnsani yardım kuruluşlarının görevlerini yapmasına izin verilmeli, maalesef şu anda bu olmuyor” dedi.


12 yıl önce