|

İwo Jima'ya Amerika bayrağını diken son asker de öldü

Amerikan ordusunun İkinci Dünya Savaşı'nda Japon Iwo Jima adasına yaptığı çıkarmada adadaki tepeye ilk bayrağı diken askerlerden sonucusu da yaşamını yitirdi. Adaya ilk bayrağı diken askerlerden olan Charles W. Lindberg Minneapolis eyaletinin Edina bölgesindeki evinde 86 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Cihan
00:00 - 27/06/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:37 - 27/06/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
İwo Jima'ya Amerika bayrağını diken son asker de ö
İwo Jima'ya Amerika bayrağını diken son asker de ö

Amerika'nın II. Dünya Savaşı'na ait sembollerinden olan ve ülkenin birçok yerine anıtsal heykeli yapılan 'bayrak dikme' olayı, ABD tarihinin ilginç dönemlerinden birini oluşturuyor. Bayrak dikme olayı, yakın zaman önce vizyona giren ve yönetmenliğini Clint Eastwood'un yaptığı "Babalarımızın Bayrakları" ve "Iwo Jima'da Mektuplar" isimli filmlere de konu olmuştu.

Adaya dikilen bayrağın ise ilginç bir hikâyesi bulunuyor. Amerikan deniz kuvvetleri 19 Şubat 1945'te Japonya için önemli bir yer olan Iwo Jima'ya çıkarma yapar. Kaybetmeleri halinde Amerikalıların eline geçecek ilk toprakları olmasından dolayı Japonlar adayı önemsemektedir.

Savaşı ilginç kılan ve bayrak dikme olayını dünya gündemine taşıyan ise savaş sırasında çekilmiş bir fotoğraftır. AP muhabiri Joe Rosenthal, adanın en yüksek yeri olan Suribachi tepesinin ele geçirildiği 23 Şubat günü tepeye bayrak diktikleri sırada 5 Amerikan askerinin fotoğraflarını çeker.

Fotoğraf Amerika'ya ulaştıktan sonra birden ülke gündemine oturur. Amerikan kamuoyunun savaşa büyük bir ilgi ve destek göstermesini sağlayan ve bugüne kadar en fazla çoğaltılan fotoğraf unvanın elinde bulunduran bu fotoğraf, dönemin ABD yönetimi tarafından halktan savaşa destek adıyla bağış almak için kullanılır. Fotoğrafta yer alan askerlerden 3'ü Amerikaya çağırılır ve kampanyalarda kullanılır. Ancak daha sonra o askerlerden birini isminin de yanlış verildiği anlaşılır.

Savaş sonrasında ve hatta savaş bitmeden bu fotoğrafın "bir kurmaca olduğu" iddia edilir. Ancak geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden fotoğrafın sahibi Rosenthal, ölene kadar iddiaları hep reddeder. Bu fotoğrafın kurmaca olup olmadığı bugün hala bir sırdır. Ancak ortaya çıkarılan başka bir gerçek ise bu fotoğrafta dikilen bayrağın, aslında adaya dikilen ilk bayrak olmadığıdır.

İlk bayrak, bu meşhur fotoğrafta görülen fotoğraftan yaklaşık 4 saat önce dikilmiştir ve bugün hayatını kaybeden Charles W. Lindberg de ilk bayrağı dikenler arasındadır. Lindberg, bayrağı diktikten sonra savaş geri döner. O savaştığı sırada ise meşhur ikinci bayrak dikme olayı gerçekleşir.

Lindberg'in de askerlerle bayrağı diktiği sırada Çavuş Lou Lowery tarafından da çekilmiş bir fotoğrafı vardır; ancak bu fotoğraf o zaman için diğeri kadar yankı uyandırmaz. İlk bayrağı diken askerlerden üçü fotoğrafı hiç görmez ve savaşta hayatını kaybeder. Bayrak dikenlerden Harold G. Schrier 1971'de James Michels ise 1982'de ölür.

Amerikalıların 6 bin 800'den daha fazla askerini kaybettiği 5 haftalık Iwo Jima adası savaşı sonrası Lindberg yaralanır ve ülkesine geri döndükten sonra cesaretinden dolayı bir gümüş yıldız ve bir pembe kalp nişanları ile ödüllendirilir.

Lindberg, savaş bittikten sonra ülkesine dönünce adaya ilk bayrağı kendilerinin diktiğini söyler. Ancak kendi ifadesiyle herkes onu "yalancılıkla" suçlar. Lindberg, ilk bayrağın hatıra olarak alınmasından endişe eden komutanının bayrağı indirerek saklaması için kendisine verildiğini ve 6 askerin daha büyük bir bayrağı ilk bayrak yerine adaya diktiklerini açıklar.

Linberg, hayatının sonuna kadar da bayrağın gerçek hikayesini anlatmak için bir çok okul, üniversite veya konferanslarda konuşma yapar.

17 yıl önce