|

İyi adamdı

Dünya, sevilen liderlerinden birini kaybetti. Hugo Chavez, sadece Venezuelalının değil, birleştirmeyi düşlediği 600 milyon Güney Amerikalının da lideriydi. Ardından dökülen yaş ve kıtaya yayılan yas bunun açık kanıtı.

.
00:00 - 7/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:53 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İyi adamdı
İyi adamdı

Venezuela kadar dünya da kansere karşı uzun bir mücadele veren Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümüyle sarsıldı. Devlet Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, 2 yıldır kanserle savaşan Chavez'in, Caracas'ta tedavi gördüğü askeri hastanede, 58 yaşındayken hayata veda ettiğini açıkladı. Maduro, Chavez'in yerel saat ile 16:25'te hayatını kaybettiğini söyledi. Cenazesi Cuma günü kaldırılacak olan Chavez'in ölümünün ardından 7 günlük ulusal yas ilan edildi. Başta Küba ve Latin Amerika ülkleri olmak üzere bir çok ülkede 3 günlük yas ilan etti. İran'da bir günlük yasl ilan edilirken Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Chavez'in cenaze törenine katılacağı açıklandı.

OĞLUMUZU KAYBETTİK!

Chavez'in ölüm haberi kendisini kahraman olarak gören halkı arasında olduğu kadar dünyada da şok etkisine yol açtı. Küba, 'Oğlumuzu kaybettik' açıklaması yaparken Bolivya lideri Eva Morales gözyaşlarına hakim olamadı. Rusya, 600 milyonluk Güney Amerika'yı birleştirmeye çalışan Chavez'in ölümünü 'trajedi' diye niteledi. ABD Başkanı Barack Obama ise yaptığı açıklamada, 'Venezuela ile yeni bir sayfa açılıyor' dedi.

Dördüncü ameliyatını 11 Aralık'ta Küba'da geçiren lider, 18 Şubat'ta ülkesine getirilmişti.

Yoksulların susmayan sesiydi

13 yılı aşan iktidarı döneminde Hugo Chavez ülkedeki yoksulların hayatlarını iyileştirmeyi hedefleyen çok sayıda projeyi hayata geçirdi. Ülkenin en yoksul mahallelerinde yeni sağlık ocakları açtı. Onbinlerce hektarlık toprağı yoksullara verdi.

Katilim Bush'tur!
  • 'Eğer beni öldürürlerse, bunun sorumlusu olan kişinina adı George Bush'tur' (2005 yılında Yaser Arafat'ın ölümü üzerine yaptığı açıklama)
  • 'Marisabel, bu akşam, senin bayramını kutluyorum.' (14 Şubat 2000'de Sevgililer Günü'nde eşi Marisabel Rodrgguez'e seslenirken)
  • 'Sen bir ahmaksın, Bay Tehlike.' (2006'da dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a hitaben)
  • 'Dün, şeytan buradaydı.' (2006'da BM Genel Kurulu'nda, Bush'un konuşmasının ertesi günü)
  • 'Defolun gidin, pislik Yankeeler' (2008'de ABD Büyükelçisi'nin sınırdışı edilmesinden sonra)
    Sevenlerini yasa boğdu

    Venezuela'da 1999'dan bu yana yönetimi elinde bulunduran Hugo Chavez önceki akşam kansere yenik düştü. Dünyanın en renkli ve sıradışı liderlerinden biri olan Chavez'in ölümü ülkesini ve Latin Amerika'yı yasa boğdu. Chavez'in ölüm haberiyle Venezuela ve Latin Amerika'da halk sokaklara döküldü. Venezuelalılar üzerinde, 'Senin zaferin bizim zaferimiz!' yazılı Chavez fotoğrafıyla yürüken bir çok ülkede de Chavez için açılan taziye defterine bir şeyler yazmak için insanlar uzun kuyruklar oluşturdu.

    Son fotoğrafıydı

    2012 Ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı seçilen Hugo Chavez, 11 Aralık'ta tedavi olmak için yeniden Küba'ya gitti. Küba'da dördüncü kez ameliyat olan Chavez, yemin törenine de katılamadı. Chavez ülkesine dönmeden önce ise Küba'da kızları Rosa Virginia (sağdaki) ve Maria birlikte hasta yatağında kameralara gülümsedi. Bu Venezuela lideri Hugo Chavez'in son fotoğrafı olarak tarihe geçti.

    Dedesi ünlü bir gerillaydı

    Hugo Rafael Chavez Frias 28 Temmuz 1954'te Venezuela'nın Barinas eyaletinde dünyaya geldi. Öğretmen bir anne-babanın 6 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Chavez yoksulluk içinde büyüdü. Chavez'in dedesi, Diktatör General Juan Vicente Gomez'e karşı gerilla olarak savaştı. Hugo Chavez'in anne ve babası Sabaneta kasabasında bir ilkokulda öğretmen olarak görev yapıyordu. Çocukluğu yoksulluk içinde geçen Chavez'e bu yıllarda zaman zaman babaannesi baktı. Hugo Chavez 17 yaşında askeri akademiye girdi. Askeri akademiden mezun olduktan sonra orduda, paraşüt subayı olarak görev yaptı.1992'de Carlos Andres Perez hükümetine karşı darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimi başarılı olamayan Chavez teslim oldu. 2 yıl hapis cezası alan Chavez 1994'te cezaevinden çıktı. 1998'de yapılan seçimlerde Chavez devlet başkanı seçildi.

    Latin liderlerin kanser kabusu

    Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in leğen kemiğindeki kanserden ölmesi gözleri kanser teşhisi konulan Latin Amerika'nın diğer liderlerine çevirdi. Chavez dışında Paraguay, Brezilya, Arjantin ve Kolombiya devlet başkanları da kansere yakalandı. Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo'ya 2010'da lenf bezi, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'e önceki yıl tiroit, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'e 2009'da lenf bezi ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a da doktorlar geçen Ekim ayında prostat kanseri teşhisi koydu.

    Saddam'a ilk ziyaret

    Chavez, 1992 Körfez Savaşı ardından ambargo altındaki Irak lideri Saddam Hüseyin'i ziyaret eden ilk lider olmuştu.

    İran ulusal yas ilan etti

    Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından ran'da 1 günlük ulusal yas ilan edildi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, cenaze töreni için Vnezuela'ya gidiyor.

    Kaddafi'ye stratejik destek

    ABD ve İngiltere'nin düşman olarak gördüğü Libya Lideri Muammer Kaddafi ile yakın ilişki geliştiren Hugo Chavez, Trablus'a oğlu Manuel ve Kızı Rosa Virginia ile gitti.

    Baba-oğul gibiydiler

    Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'nun 'oğlum' dediği Chavez, Küba ve Nikaragua'ya petrolu ucuza satarak yardımda bulundu.


  • 11 yıl önce