|

Japonlar kahraman Türk pilotu unutmadı

İran - Irak savaşında Tahran'da mahsur kalan Japon yolcuları kurtaran THY uçağının pilotu Orhan Suyolcu, 87 yaşında hayatını kaybetti. Suyolcu'yu son yolculuğuna uğurlayanlar arasında yer alan Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda da cenaze namazında saf tuttu.

Cihan
00:00 - 26/02/2013 Salı
Güncelleme: 17:37 - 26/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Japonlar kahraman Türk pilotu unutmadı
Japonlar kahraman Türk pilotu unutmadı

Turgut Özal'ın verdiği talimatla 1985 yılında Türk Hava Yolları (THY) uçağı Tahran'a hareket etmiş ve mahsur kalan 215 Japon vatandaşını alarak geri dönmüştü. Bu olayın ardından Japon devleti uçağı kullanan pilot ve ekibe devlet nişanı vermiş ve bu olay iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu yansımıştı.

Ailesine bile haber vermeden fedakarlık yaparak savaş halinde bulunan Tahran'a uçağı indiren Suyolcu ve ekibi taktirle karşılanmıştı.

Devlet nişanı alan pilot Orhan Suyolcu, yaklaşık bir ay önce rahatsızlanarak İstanbul'da hastaneye kaldırıldı. Kanser nedeniyle hayatını kaybeden Suyolcu için bugün dostları, ailesi ve eski çalışma arkadaşları Zincirlikuyu Mezarlığı Camii'nde bir araya geldi. Vefalı tavırları ile bilinen Japonlar, Suyolcu ve ailesini burada da yalnız bırakmadı. Japonya'nın İstanbul Başkonsolos'u Keiji Fukuda, Adapazarı'ndaki Toyota fabrikasının ikinci müdürü Nobua Kakimura ve bazı Japon temsilciler, Suyolcu ailesine başsağlığı dilemek için cenazeye katıldı. Fukuda, Orhan Suyolcu'nun eşi Helga Suyolcu'ya taziyelerini sundu. Fukuda ayrıca, Suyolcu'nun Japon halkı için çok özel bir yeri olduğunu Helga Suyolcu'ya tercümanı aracılığıyla iletti.

Cenazeye katılan diğer Japon temsilciler de Suyolcu ailesine taziye dileklerini iletti. Fukuda, Suyolcu'nun zor bir durumda Japon vatandaşları için kendisini tehlikeye attığını ve bunun normal bir insanın yapabileceği bir iş olmadığını söyledi. Fukuda, Japon halkı kendilerine yapılan bu iyiliği unutmayacağının altını çizdi. Suyolcu'nun oğlu Atilla ve iki kızı da cenazede anneleri ile birlikte hazır bulundu.

CENAZEDE SAF TUTTULAR

Öğle namazının kılınmasıyla birlikte cenaze namazına geçildi. Japon konsolos Fukuda ve diğer temsilciler de cemaat ile birlikte saf tuttu. Namaza da katılan Fukuda, namaz sonrası dua etti. Suyolcu'nun cenazesi defnedilmek üzere Lüleburgaz'a gönderildi.

Babasının Tahran'a gittiği dönemde ailesine haber vermediğini ve kendilerinin sonradan haberdar olduklarını anlatan Suyolcu'nun oğlu Atilla Suyolcu, babasının yaptığı iş ile övünmeyi sevmediğini ve bunu bir görev olarak gördüğünü ifade etti.

YAŞLI GÖZLERLE 50 YILLIK FOTOĞRAFI GÖSTERDİ

Suyolcu'nun Alman asıllı eşi Helga Suyolcu da yakınları tarafından teselli edildi. Eşi ile Almanya'da tanıştıklarını belirten Helga Suyolcu, 1958 yılında eşinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki zorunlu hizmetini tamamlayarak askerlikten ayrıldığını ve evlendiklerini kaydetti. Eşinin pilot üniformasıyla çekilen resmini hep taşıdığını belirten Helga Suyolcu, yaklaşık 50 yıl önce çekilen fotoğrafı gösterdi. Eşinin Tahran'a gittiğini sonradan öğrendiğini kaydeden Suyolcu, ancak bunun için eşine sitem etmediğini sözlerine ekledi.

11 yıl önce