|

Japonya ile Güney Kore arasında 'Kardak' krizi

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın Seul ile Tokyo arasındaki tartışmalı Takeshima adacıklarını ziyareti üzerine Japonya, bu ülkedeki büyükelçisini geri çağırdı.

Cihan
00:00 - 10/08/2012 Cuma
Güncelleme: 12:09 - 10/08/2012 Cuma
Yeni Şafak
Japonya ile Güney Kore arasında 'Kardak' krizi
Japonya ile Güney Kore arasında 'Kardak' krizi

Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, "Elçi ne zaman Seul'e döner bilmiyorum." derken elçi ile yarın sabah saatlerinde bir araya gelip atılacak adımları ele alacakları vurguladı. Güney Kore'nin Tokyo büyükelçisi de dışişleri bakanlığına çağrılarak ziyaretten duyulan rahatsızlık bildirilmişti.

Japonya, Seul'un Dokdo diye isimlendirdiği kayalıkların kendi toprağı olduğunu savunuyor. Japonya Dışişleri Bakanı Gemba, "Güney Kore Devlet Başkanı Myung-bak'ın bu ziyareti Tokyo'nun duruşunda bir değişikliğe neden olmayacak. Seul'un elçisine ziyareti sert bir şekilde protesto ettiğimizi ilettim. Devlet Başkanı Myung-bak'ın neden bu zamanda böyle bir ziyareti gerçekleştirdiğini de anlamadığımızı belirttim." dedi. Japon hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, iki ülkenin ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı bir dönemde gelen bu ziyaretin 'çok üzücü' olduğunu açıkladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Myung-bak'ın bu sabah saatlerinde adayı ziyaret etmişti. Şimdiye kadar Tokyo'ya karşı sessiz bir diplomasi izleyen Seul'un bu adımı dikkat çekti. İki ülkenin de üzerinde hak iddia ettiği kayalıklara Seul, 1954'te küçük bir askeri birlik yerleştirmişti. Seul yönetimi, bu ay ortasında ada yakınlarında bir tatbikat yapmayı da planlıyor. Tokyo tartışmalı adalar nedeniyle Rusya, Çin ve Tayvan ile de problemler yaşıyor.

12 yıl önce