|

Japonya Irak savaşını tartışıyor

ABD ile Batılı müttefiklerinin Saddam Hüseyin''in devrilmesiyle sonuçlanan Irak işgalinin 10. yıldönümü Japonya'da tartışmaları tetikledi.

Cihan
00:00 - 20/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 10:44 - 20/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Japonya Irak savaşını tartışıyor
Japonya Irak savaşını tartışıyor

Tokyo'nun Washington'a verdiği destek tekrar sorgulanıyor. Japonya'nın önde gelen Asahi gazetesi, "Japonya, Irak savaşına verdiği desteği araştırmalı." çağrısında bulundu.

Asahi gazetesi, editöryal köşesinden hükümete Irak savaşıyla ilgili çağrıda bulundu. Gazete, "Irak savaşı 10 yıl önce başladı. ABD, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu savunarak bu savaşa girişti. Bu silahlar hiçbir zaman bulunamadı. BM Güvenlik Konseyi'nin de Irak'la ilgili bir kararı olmadan başladı bu savaş. Uluslararası hukuk çerçevesinde, bu savaşın herhangi bir temeli yoktu." dedi. Gazete, buna karşın Japonya'nın ABD'ye destek verdiğini ve askerlerini Irak'a gönderdiğini hatırlattı. Gazete, "Dönemin Başbakanı Junichiro Koizumi, hangi gerekçeyle bu savaşı destekledi? Japon askerleri, Irak'ta anayasayı çiğneyecek faaliyetlerde bulundu mu? Halkın bu soruların cevaplarını bilmesi gerekiyor." dedi.

Asahi gazetesi, geçen 10 yıla karşın ne hükümetin ne de meclisin Tokyo'nun savaşa nasıl destek verdiğini araştırmadığını belirtti. ABD, İngiltere ve Hollanda'da hükümetlerin bağımsız komisyonlar kurarak savaş kararını araştırdığını hatırlattı. İngiltere'de dönemin Başbakanı Tony Blair ve diğer sorumluların meclise hesap verdiğini, Hollanda'da Irak savaşının uluslararası hukukun çiğnenmesi manasına geldiğine yönelik bir karar çıktığını kaydetti. ABD'de dönemin başkanı George W. Bush'un büyük bir baskı altında kaldığını bildirdi.

Japon gazetesi, Junichiro Koizumi'nin Washington'dan gelen bilgileri araştırmadan inandığını savundu. Gazete, uzun bir zaman geçmesine karşın hükümetin ve meclisin bir araştırma komisyonu kurarak Tokyo'nun savaşa destek veren kararını incelemesi çağrısında bulundu.

11 yıl önce