|

Julian Assange serbest bırakıldı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange kefalet ücretinin yatırılması üzerine serbest bırakıldı.

Aa
00:00 - 16/12/2010 Perşembe
Güncelleme: 20:00 - 16/12/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Julian Assange serbest bırakıldı
Julian Assange serbest bırakıldı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, kefaletle serbest bırakıldı.

İngiliz Yüksek Mahkemesi bugün, İsveç'in itirazlarını reddederek, Assange'ın kefaletle serbest bırakılmasına hükmetmişti.

Assange'ın kefaletle serbest bırakılması için gereken 240 bin sterlin İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesine ödenirken, Assange'a kefil olan kişiler mahkeme veya polis karakoluna giderek imza verdi.

Julian Assange, mahkemeye tebliğ ettiği adres olan gazeteci ve bağımsız gazeteciliği savunan Frontline Kulüp'ün kurucusu Vaughan Smith'in İngiltere'nin doğusunda bulunan Suffolk'daki malikanesine yerleşecek. Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında mahkemeye tebliğ ettiği adreste bulunmasının yanı sıra, pasaportuna el konulması, belli saatler arasında sokağa çıkmaması, polise her gün bildirimde bulunması ve ayak bileğine elektronik kelepçe takılması da bulunuyor.

Wikileaks'in kurucusu Londra'da gözaltına alındığı 7 Aralık'tan bu yana Londra'daki Wandsworth Cezaevinde tutuluyordu.

Assange'ın İsveç'e iadesinin görüşüleceği İngiltere'deki hukuk sürecine ise, 11 Ocak 2011'deki duruşmayla başlanması bekleniyor. İsveç Assange'ı iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyor.



-ASSANGE'IN ANNESİ: ADALETE İNANCIM VARDI VE BUGÜN HAKLI OLDUĞUMU GÖRDÜM-

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın annesi Christine Assange, "İngiliz Adalet sistemine inancım vardı ve bugün inancımda haklı olduğumu gördüm" dedi.

İngiliz Yüksek Mahkemesinde bugün yapılan temyiz duruşmasında, Assange'ın kefaletle serbest bırakılmasına ilişkin itirazlar reddedilerek, Wikileaks'in kurucusunun kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi. Assange'ın avukatı Mark Stephens müvekkilinin bugün serbest bırakılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Julian Assange'ın annesi Christine Assange ise kararın ardından yaptığı açıklamada, duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Oğlumu görüp, ona sarılmak için sabırsızlanıyorum. İngiliz Adalet sistemine inancım vardı ve bugün inancımda haklı olduğumu gördüm" diye konuştu.

Assange'ın serbest bırakılması için kefalet miktarı olan 240 bin sterlinin İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesine ödenmesi ve Assange'a kefil olan kişilerin mahkeme ya da polis karakoluna giderek imza vermesi gerekiyor.

Wikileaks'in kurucusu bu akşam serbest bırakılmazsa, 7 Aralıktan bu yana tutulduğu Londra'daki Wandsworth Cezaevine götürülecek. Assange serbest bırakılması durumunda ise, mahkemeye tebliğ ettiği adres olan gazeteci Vaughan Smith'in İngiltere'nin doğusunda bulunan Suffolk'da malikanesine yerleşecek.

Assange'ın kefilleri arasında eski gazeteci Sir Philip Knightley, dergi yayıncısı Felix Dennis, Nobel ödüllü Sir John Sulston, eski İşçi Partisi Bakanı Lord Matthew Evans, Profesör Patricia David gibi kişiler bulunuyor.

Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında, mahkemeye tebliğ ettiği adreste bulunması, pasaportuna el konulması, belli saatler arasında sokağa çıkmaması, polise her gün bildirimde bulunması ve ayak bileğine elektronik kelepçe takılması yer alıyor.


13 yıl önce