|

"Kara Pazartesi" protesto edildi

Makedonya'da, "Kara Pazartesi" olarak bilinen 2012 yılında bazı milletvekillerinin meclisten zorla çıkarılması olayı, ülkedeki muhalefet partililerince olayın yıl dönümünde protesto edildi

Yeni Şafak
17:00 - 24/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:05 - 24/12/2014 Çarşamba
AA
Makedonya'da, "Kara Pazartesi" olarak bilinen 2012 yılında bazı milletvekillerinin meclisten zorla çıkarılması olayı, ülkedeki muhalefet partililerince olayın yıl dönümünde protesto edildi.


Ana muhalefet Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) önderliğindeki muhalefet partileri, Makedonya Meclisi önünde toplanarak "Kara Pazartesi" günü yaşanan olayları unutmadıklarını, unutmayacaklarını bildirdi.


Eyleme, dönemin milletvekillerinin yanı sıra son seçimlerde meclise giren ancak boykot kararıyla meclis çalışmalarına katılmayan muhalefet partileri milletvekilleri ve SDSM Genel Başkanı Zoran Zaev de katıldı.


Zaev, gazetecilere yaptığı açıklamada, muhalefet cephesi olarak "ülkenin yok olmasına izin vermeyeceklerini" söyledi.


Halkın artık, neyin doğru neyin yanlış olduğunu görmeye başladığını kaydeden Zaev, görevde tamamen kişisel çıkarları için çalışan bir iktidarın olduğunu artık herkesin gördüğünü savundu.


Konuşmasında hükümete yönelik uyarılarda bulunan Zaev, "Makedonya vatandaşları olarak sizi rahat koltuklarınızdan kaldıracağımız günler yakındır" ifadesini kullandı.


"Kara Pazartesi" günü, milletvekillerinin yaka paça meclisten çıkartılmasını sembolize eden üzerinde "Parlamenter Demokrasi: 8 Ocak 1991-24 Aralık 2012" yazılı bir anıt da meclis önüne bırakıldı.


"Kara Pazartesi"nde yaşananlar


Makedonya'da, 2012 yılının son günlerindeki bütçe tartışmaları sırasında, muhalefetin sunduğu öneriler dikkate alınmayarak oylamaya gidilmek istendi.


Dönemin SDSM yöneticileri ve diğer üst düzey isimler "Kara Pazartesi"den bir gün önce, 23 Aralık günü meclis önüne gelerek muhalefet milletvekillerine destek verdi. Bir gün sonra ise yine muhalefete destek için meclis önünde toplanan grup ile iktidar yanlıları karşı karşıya geldi.


Meclis içerisinde ise genel kurul kürsüsünü ele geçiren muhalefet milletvekilleri, güvenlik güçlerince zorla dışarı çıkartıldı, gazetecilerin genel kurulu takip etmelerine izin verilmedi.


Yaşanan olayların ardından muhalefet partisi milletvekilleri meclis çalışmalarını boykot kararı alarak, bir dizi protesto gerçekleştirdi.
#24 ARALIK
#Makedonya
#"Kara Pazartesi"
9 yıl önce