|

Kazakistan, Kırgızistan sınırını bugün açıyor

Cihan
00:00 - 20/05/2010 الخميس
Güncelleme: 10:51 - 20/05/2010 الخميس
Yeni Şafak
Kazakistan, Kırgızistan sınırını bugün açıyor
Kazakistan, Kırgızistan sınırını bugün açıyor

Kazakistan, Kırgızistan'da nisan ayının başında meydana gelen gösteriler yüzünden kapattığı Kırgızistan sınırını bugün açıyor.

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Belarus seferi öncesi gazetecilerin soruları üzerine sınır kapılarının bugün açılacağını söyledi. Masimov, sınırdan giriş yapan ticari malların ve kişilerin sıkı denetimden geçeceğini kaydetti.


Masimov'un bu açıklamasından sonra Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da bir bildiri yayınladı. Bildiride Kırgızistan sınırının bugün açılacağı belirtildi. Açıklamada, kardeş ve komşu Kırgızistan'da yaşanan olaylar yüzünden nisan ayın başında kapatılan 'Korday', 'Sıpatay Batır' ve 'Ayşa -Bibi' sınır kapılarının bugünden itibaren hizmete gireceği ifade edildi. Bakanlık, sınır kapılarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını , kapılarda sınır polisiyle beraber gümrük ve yabancılar şubesine bağlı memurların görev yapacağı dile getirildi. Buna göre; sınırdan uluslararası transit geçiş yapan yolcu ve yük taşıyan ticari ve özel araçlar, tarım ürünleri, tıbbi malzeme, gıda ve akaryakıt geçişine müsaade edilecek.


Sınırın kapalı olduğu süre boyunca Kazakistan hükümetinin Kırgızistan'a akaryakıt ve gıda yardımını sürdürdüğünü belirten Bakanlık, aynı zamanda Kazakistan'da okuyan Kırgız vatandaşlarının da mağdur edilmedikleri vurgulandı.


Bu arada Kırgızistan vatandaşlarından gelen yoğun talep üzerine Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in sınır kapılarının açılması talimatını verdiği öğrenildi.



٪d سنوات قبل