|

Kerkük'te tarihi soykırım

Irak’ın Türkmen kenti Kerkük’te Osmanlı yadigarı eserlerden biri daha kundaklandı. Kayseri Kapalı Çarşı, güvenlik kameraları devre dışı bırakıldıktan sonra yakıldı, 360 dükkan kullanılamaz hale geldi. Bölgede 15 yılda yakılan eser sayısı 70’i aştı. Türkmenler, Türk varlığının ABD, DEAŞ, Peşmerge ve PKK eliyle yok edildiğini belirtiyor.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 28/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:05 - 28/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Irak'ta Türk varlığının tescili olan eserlerden biri daha kundaklandı.
Irak'ta Türk varlığının tescili olan eserlerden biri daha kundaklandı.

Irak'ın Türkmen kenti Kerkük'te bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilmiş Kayseri Kapalı Çarşısı'nda önceki gece büyük bir yangın çıktı. Saatlerce süren yangında 7 kapısı olan çarşının içerisinde 360 dükkan kullanılamaz hale geldi. Ağırlıklı olarak kuyumcuların bulunduğu çarşıda esnaflar altınlarını kurtarmak için seferber oldu. Her haliyle sabotaj kokan yangın, Kerkük'te fitili ateşlenmek istenen savaşın son hamlesi olarak görülüyor. Son 15 yıldır başta tapu kayıtları ve nüfus daireleri olmak üzere birçok kurumda da dikkat çekici kundaklamalar meydana gelmişti. Nüfus oyunları ve etnik temizlik için ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılından beri süregelen 'hafızasızlaştırma' girişimleri, kentin çoğunluğunu oluşturan Türkmenleri hedef aldı. Aradan geçen sürede yüzbinlerce Türk Kerkük'ten sürülürken, mal varlıkları yağma edildi. Sistematik yıldırma girişiminin son örneği kentteki tarihi çarşının kundaklanması oldu.

KAMERALAR DEVRE DIŞI

Çoğunluğu Türkmenlerden oluşan Tarihi Kayseri Çarşısı'nın esnafı, yangın nedeniyle kuyumcu ve atölyelerdeki '1 milyar dolarlık altının eridiğini' kaydetti. Olayın gece meydana gelmesi nedeniyle can kaybı yaşanmazken Yeni Şafak, yangının perde arkasına ilişkin çok önemli bulgulara ulaştı. Edinilen bilgilere göre tarihi çarşıdaki yangın apaçık bir kundaklama. Türkmen esnafın dükkanlarını yok etmeye yönelik olay, detaylı bir sabotaj planı sonrasında gerçekleşti. Yangından önce tüm kameraların dışarıdan kapatıldığı, çarşının içinde bulunması gereken 7 güvenlik görevlisinin de olay sırasında sırra kadem bastığı tespit edildi. Üstelik tanıklara göre yangın aynı anda en az 10 noktada aynı anda başladı.


SADECE İZLEMİŞLER

Çarşıda faaliyet gösteren Türkmen esnaflar, dükkanları cayır cayır yanarken alevlere saatler boyunca kimsenin müdahale etmediğini, yangını ekiplerin adeta 'seyrettiğini' kaydetti. Başta itfaiye birimleri olmak üzere ilgili birimler 'yangının elektrik kontağından çıktığını' iddia etti. Ancak esnaflar ve çarşının bulunduğu mahalledeki halk, bölgede 1 aydır elektriklerin kesik olduğunu söylüyor. Ayrıca yangın öncesinde çarşıda jeneratör veya herhangi bir güç kaynağının da çalışmadığı ortaya çıktı. Esnaf ayrıca, geçtiğimiz günlerde Kayseri Çarşısı yönetimi için bir ihale yapıldığını, bu ihalede Türkmenlerle Kürt Bölgesel Yönetimi'nin uzantıları arasında gerilim yaşandığını ifade ediyor. İddiaya göre, Türkmenleri buradan çıkarmak isteyen eski Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, tarihi çarşının yönetimini bir yakınına vermek istedi ancak tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.


Sürgün planı işliyor

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük'teki çarşının 'kundaklandığını' belirtti. Irak'ta 2003 yılından beri sistematik olarak Türkmen düşmanlığı yapıldığını ve yeni bir coğrafya dizaynı hedefiyle Türkmenlerin katliam ve sürgünlerle bölgeden çıkarıldığını anlatan ITC Sözcüsü, Bağdat, Kerkük, Erbil başta olmak üzere Irak'ta 70'ten fazla tarihi eserin ABD, DEAŞ, Peşmerge ve PKK eliyle yok edildiğini söyledi. "Irak'ta en büyük Selçuklu ve Osmanlı eseri Türkmenlerdir" diyen Ali Mehdi, son 15 yılda Irak'tan 450 bin Türkmen'in sürgün edildiğine dikkat çekti. Irak'ta ABD güdümlü örgütlerin ortak hedefinin 'Türkmen varlığını yok etmek' olduğunu dile getiren Mehdi, şunları söyledi:

HAFIZAYI SİLİYORLAR

"Kerkük Kalesi, Kerkük Kışlası, Telafer Kalesi, Musul Askeri Kışlası, Kerkük Sarayı, İmam Avneddin Camii, Nur Camii başta olmak üzere onlarca köprü, saat kulesi, medrese harap edildi. Türklerin önce kendileri sonra da eserleri siliniyor. Kerkük ve Türkmeneli bölgesinde yeni bir nüfus ve siyasi harita planı var." Türkmenlerin Irak'ta 1000 yıllık şanlı bir tarihi olduğunu kaydeden Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı ise, "Türkmen varlığına tahammülü olmayan güçler sistemli bir biçimde bu tarihe ve ecdad yadigarı hafızaya saldırıyorlar" dedi. Parti ve düşünce farkı gözetmeden birlik olmak gerektiğini dile getiren Kazancı, "Kerkük üzerinde yeni ve tehlikeli senaryolar var. Bizler siyaset ve düşünce farklılığı gözetmeden birlik olmalıyız. Aksi halde daha büyük çaplı saldırılara maruz kalacağız" diye konuştu.

  • Barzani'nin işgal inadı
  • Kerkük'ü kontrol etme niyeti bilinen KDP lideri Mesut Barzani'nin geçtiğimiz günlerde sarf ettiği bazı cümleler, tarihi çarşının kundaklanması sonrası daha da anlam kazandı. Geçtiğimiz günlerde Bağdat'a giden Barzani, kasım ayı başında yaptığı açıklamada Bağdat yönetiminin Kerkük konusunda taviz vermemesi durumunda bir daha Bağdat'a gitmeyeceğini söylemişti. Barzani ve Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi arasında yapılan görüşmede Kerkük ana gündem maddesi olmuş, Irak ordusunca 16 Ekim 2017 sürecinde kentten çıkarılan Barzani, kontrolün yeniden kendisine verilmesini istemişti. Öte yandan Erbil Kalesi civarında yine Osmanlı mirası olan Erbil Çarşısı da 2 ay önce şüpheli bir yangınla yok edildi.

#Kerkük
#Tarihi Kayseri Çarşısı
#Yangın
5 yıl önce