|

KGB'den Freud'u kıskandıran hizmet

Rus Gizli Servisi KGB'nin Soğuk Savaş döneminde Rusya Başkanları ile askeri komutanların bilinçaltılarını özel ekiplerle yönlendirdiği ortaya çıktı

Moskova
00:00 - 25/12/2006 Pazartesi
Güncelleme: 01:22 - 25/12/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
KGB'den Freud'u kıskandıran hizmet
KGB'den Freud'u kıskandıran hizmet

Eski KGB generallerinden Boris Ratnikov, Soğuk Savaş öncesi ve sonrasında yaşanan süreçte oluşturdukları özel birimlerle bilinçaltların okunduğunu ve onlara yön verebilecek bir kısım tekniklerin geliştirildiğini açıkladı. KGB eski ajanı Ratnikov, Rossiskaya Gazeta'ya yaptığı açıklamalarda, “1980'li yıllarda Sovyetler Birliği'nde 50'den fazla bilinçaltı okuma yöntemleri geliştiren ve ajanlara eğitim veren araştırma merkezi vardı. Sovyetler Birliği'nin yıkılması ile birlikte tüm bu çalışmalar da durduruldu” ifadelerini kullandı.

'ÇİN İLE SAVAŞI ÖNLEDİK'

İddialara göre Yeltsin'in bilinçaltına hükmeden ajanlar Japonya'ya yapmayı planladığı geziyi iptal etmesini sağladığını ve sonrasında da Çin'le çıkması muhtemel bir savaşı engelledikleri belirtildi. 1992 yılında Japonya'ya bir gezi gerçekleştirecek olan Yeltsin'in bilinçaltını okuyan ajanlar iki ülke arasında sürekli tartışma konusu olan Kuril adalarını Japonya'ya devretmeyi düşündüğünü tespit etmişlerdi. Bunun üzerine de Yeltsin'in bilinçaltına hükmederek onu bu geziden vazgeçirdiler ve Çin'le çıkabilecek olası büyük bir savaşı engellediler.

GAİDAR'A PSİKANALİZ KORUMA

Rusya Federasyonu'nun ilk Başkanı Yegor Gaidar'ın bilinçaltlarını yönlendirdikleri iddialarının doğru olmadığını ifade eden eski ajan Ratnikov, “Bizim görevimiz başkana karşı yapılacak herhangi bir bilinçaltı saldırısına karşı ona koruma sağlamaktı. Yoksa başkanın ve üst düzey yetkililerin bilinçaltlarını yönlendirmedik” dedi. Ratnikov ABD Büyükelçilerinden Robert Strauss'un da bilinçaltını okuduklarını fakat olayın farkına varan büyükelçinin konutunu bu tür girişimlere karşı korumaya aldığını kaydetti.


Zihnin denetimi Freud ile gelişti

Psikanaliz Avusturyalı Sigmund Freud'un(1856-1939) çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikoterapi tekniği olarak, hastaların zihinsel süreçlerinin bilinçdışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya çalışır.


17 yıl önce