|

Kiev-Moskova düellosu

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun Kırım yakınlarında yaşanan gerilimden sonra orduya teyakkuza geçme emri vermesi Moskova ile Kiev'i bir kez daha karşı karşıya getirdi. Moskova yönetimi, Ukrayna'nın teröristleri desteklediğini ve buna karşı Kırım'da ek güvenlik tedbirleri aldığını açıklarken, Kiev yönetimi Rusya'nın suçlamalarını reddetti.

Yeni Şafak
11:30 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 11:51 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım üzerindeki gerilim son günlerde en yüksek seviyelere çıktı. Rusya Kırım'a sızmaya çalışan Ukraynalı terör hücrelerine yönelik operasyon düzenlediğini ve teröristleri püskürttüğünü iddia etti. Olayda bir Rus askerinin de öldüğü belirtildi. Rusya'nın bu açıklaması iki taraf arasındaki gerilimi artırdı.



Poroşenko orduya teyakkuz emri verdi


Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, bu durumun Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı daha fazla askeri tehdit oluşturmak için bahane edildiğini söyledi. Poroşenko, Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım yakınlarındaki askerlere teyakkuza geçmeleri emrini verdi.




Poroşenko'nun Ukrayna ve Kırım sınırında askeri alarma geçirmesi karşısında Putin yönetimi ise güvenliği artırıcı tedbirler için “anti-terör" önlemler aldı.



Poroşenko'nun yaptığı açıklamalar sonrası, Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna'yı terörizm ile suçladı ve buna izin vermeyeceklerini söyledi. Putin Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayarak “Kırım'da vatandaşları ve temel alt yapıyı korumak için ek güvenlik önemleri alma kararını" açıkladı. Yapılan açıklamada Kırım hava sahasında ve karasında terör karşıtı güvenlik önlemlerinin alınacağı belirtildi.



Rusya, Sovyetler gibi davranıyor suçlaması


Bu durum 2014'ten beri devam eden Kırım geriliminin tekrardan yükselmesine ve iki ülkenin karşı karşıya gelmesine neden oldu. Ukrayna yönetimi ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin Rusya tarafından desteklendiğini ve silahlı gruplara silah ve para yardımında bulunulduğunu iddia ediyor. Ukrayna bu durumu Sovyetler'in izlediği politikaya benzeterek, Rusya'nın Kırım ve Ukrayna'nın doğusunda işgal politikası izlediğini açıkladı.



Rusya ise bu suçlamaları reddederken, Ukrayna'nın bölgede terörizm eylemleri gerçekleştirerek Kırım'a sızmaya çalıştığını iddia ediyor. Rusya 2014'teki Kırım'ın ilhak kararından sonra yaşanan gerilimden Batılı ülkeleri sorumlu tutuyor.



Batı Rusya'yı suçluyor


Son haftalarda yaşanan gerilim sonrası uluslararası toplum yarımadada yaşana gerilim karşısında alarm durumuna geçti. ABD'li ve Avrupalı diplomatlar konu ile ilgili endişelerini ve Rusya'nın iddiaları ile ilgili şüphelerini dile getirdi.



ABD'nin Ukrayna büyükelçisi Geofferey Pyatt twitter üzerinden yaptığı açıklamada Rusya'nın yasa dışı eylemlerinden dikkatleri saptırmak için sık sık Ukrayna'ya sahte suçlamalarda bulunuyor dedi.


  • Kırım'ın ilhak süreci
  • Rusya, Batılı ülkelerin Ukrayna'da gerilimi artırdığını ve 2014'te yaşanan protestoları destekleyerek Ukrayna'nın Rusya yanlısı eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesini sağladığını savunuyor. Ukrayna'da yaşanan gerilimden sonra Rusya Kırım'ı ilhak kararı aldı. Batılı ülkeler ise bu duruma tepki göstererek Rusya'nın ilhak kararını tanımadı ve Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldı. Batının yaptırımları Rusya'nın ekonomisini etkilese de Rusya, Ukrayna ile yaşanan gerilimde çıtayı yükseltmeye devam ediyor.







#Ukrayna
#Kırım
#Putin-Poroşenko
#Rusya
#Batı
8 yıl önce