|

Kongre'ye siyahi ihtar

ABD’de polis şiddeti ve ırkçılığa tepki amacıyla ülke genelinde düzenlenen ‘Ulusal Direniş Günü’ne onbinlerce insan katıldı. Washington’un ana meydanı Freedom Plaza’da toplanan eylemciler, 'herkes için adalet' talebiyle Kongre binasına yürüdü.

Yeni Şafak
04:00 - 15/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:14 - 14/12/2014 Pazar
Yeni Şafak

ABD’de Michael Brown, Eric Garner, Akai Gurley ve Tamir Rice adlı siyahi Amerikalıların polis tarafından öldürülmesini kınamak için ülke genelinde “Ulusal Direniş Günü” adı altında düzenlenen protestolara 10 binlerce kişi katıldı. New York, Kentucky, California, Massachusetts, Missouri, Illionis ve Kolorado eyaletleri ile başkent Washington DC’de protestolar düzenlendi. New York’ta 25 bin kişinin katlıdığı gösterilerde 23 kişi gözaltına alındı. 


ADALET YOKSA BARIŞ DA YOK

ABD’nin başkenti Washington’da ise kentin ana meydanlarından Freedom Plaza’yı(Özgürlük Meydanı) dolduran binlerce kişi, başkentte, “Siyahların yaşamı da değerli”, “Eller havaya, ateş etme”, “Adalet yoksa barış da yok” ve “Nefes alamıyorum”  şeklinde sloganlar attı. “Katil polisleri durdurun” gibi pankartlar taşıyan göstericiler, polisin öldürdüğü siyahilerin isimlerini hep bir ağızdan bağırarak davullar ve şarkılar eşliğinde ABD Kongresi binasına yürüdü.


Polise reform gerekli

Başkent Washington’daaki gösterilere katılan Demokrat Parti Teksas milletvekili Al Green, “Bugün buradayız çünkü adaletsizliği reddediyoruz” diyerek, Kongre’nin ülke genelindeki polis uygulamalarının daha iyi denetim altına alınmasına yönelik düzenleme geçireceğinin sözünü verdi. 


Ben de 12 yaşındayım

Eylemciler arasında en dikkat çekici olanlardan biri de 12 yaşındaki Busayo Bird-Maqubela’ydı. Cleveland’da kendisi de 12 yaşında olan Tamir Rice’ın elinde oyuncak tabanca varken polis tarafından öldürülmesine atıf yapan Bird-Maqubela, “Buraya geldim çünkü ben de 12 yaşındayım" dedi.

#abd
#kongre
#siyahi
9 yıl önce