|

Kosova, Biden'e hazır

İha
00:00 - 20/05/2009 الأربعاء
Güncelleme: 20:13 - 20/05/2009 الأربعاء
Yeni Şafak
Kosova, Biden'e hazır
Kosova, Biden'e hazır

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Kosova'ya yapacağı ziyarete yönelik hazırlıklarda son aşamaya gelindi.

Kosova'da devlet adamlarından siyasilere, analistlerden sokaktaki vatandaşa kadar herkes, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Kosova'ya yapacağı ziyaretin tarihi önem taşıdığı görüşünde birleşiyor. Bu ziyaretin ABD'nin Balkanlar'a, bu bağlamda da Kosova'ya ayrı bir ilgi gösterdiğini kanıtladığı düşüncesi ağır basıyor. ABD ve Kosova bayrakları ile donatılan başkent Priştine'de, ABD'nin 2. adamının ziyaretine yönelik hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Biden'ın fotoğraflarının yer aldığı bilbordlarla 'hoş geldin' mesajları yer aldı. Hazırlıklar Kosova Bakanlar Kurulu'nun gündeminde de yer aldı. Başbakan Hashim Thaçi'nin yönetimindeki Kosova Bakanlar Kurulu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyareti için özel olarak toplandı. Ziyaretle ilgili son hazırlıkların ele alındığı toplantıda Başbakan Thaçi, ziyareti tarihi olarak nitelendirerek, "ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyareti tarihi önem taşımakla birlikte, ABD ve Kosova arasındaki ilişki ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi açısından önemli mesajı da içeriyor" şeklinde konuştu.

Başbakan Thaçi, "Bu ziyaret, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi ve demokrasinin gelişmesine olduğu kadar, bölge ülkelerinin Avrupa-Atlantik strüktürleriyle bütünleşmesine ABD'nin verdiği önem ve desteğini kanıtlamaktadır" ifadesini kullandı.

Ziyaretin bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında idarecileri teşvik etmeye katkı sağlaması gerektiğini düşünenler de var. Kosova'da kitle protestolarını örgütlemekle ünlü "Vetvendosje" hareketinin liderlerinden Glauk Konjufca, Biden'in ziyaretinin çok büyük önem taşıdığı görüşüne katılıyor. Ancak bu ziyaretin Kosova'nın toprak bütünlüğünün pekiştirilmesine ve Kosova'nın tümünde idarenin sağlanması açısından Kosova kurumlarını işlevsel hale getirmesine katkı sağlaması gerektiğini de savunan Konjufca,

"Ziyaretin önemi, şüphesiz, barış ve istikrarın sağlanmasında olduğu gibi Sırbistan'ın Kosova'da olumsuz etkisinin azalmasına katkı sağlaması durumunda daha da artacaktır" dedi.

Sokaktaki vatandaş da ziyaretin taşıdığı önem açısından hemfikir. Ekonomist Shçipe Zumberi, bu ziyaretin çok yararlı olacağına inandığını belirtirken, üniversite öğrencisi Valbona Morina, ziyaretin Kosova gençlerine fayda sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Geçiş dönemi yaşayan Kosova'nın ekonomisinin gelişmesi bakımından bu ziyaretin önemli olacağını kaydeden Morina, "ABD'nin bu alanda Kosova'ya yardımcı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Kosova'nın bağımsızlığını ilan ettiği geçen yılın Şubat ayından bu yana Kosova'yı ziyaret edecek olan ABD'nin en üst düzey yetkilisi sıfatını taşıyan Joe Biden, Priştine'de Kosova liderleriyle biraraya gelecek ve Kosova Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerine seslenecek. Biden ayrıca, Kosova'nın batısındaki Sırp manastırını gezecek ve güneydoğudaki Bondsteel Üssü'nde Amerikan askerlerini ziyaret edecek.

Biden'in ziyareti sebebiyle heyecanın arttığı Priştine sokaklarında yüzlerce ABD ve Kosova bayrağı dalgalanıyor.

٪d سنوات قبل