|

Kosova'nın statüsü belirlenemedi

İha
00:00 - 6/11/2007 Salı
Güncelleme: 09:10 - 6/11/2007 Salı
Yeni Şafak
Kosova'nın statüsü belirlenemedi
Kosova'nın statüsü belirlenemedi

Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi için Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantı, sonuç alınamadan sona erdi. Kosova Troykası'nı oluşturan AB, ABD ve Rusya Federasyonu temsilcilerinin başkanlık ettiği, Kosovalı Arnavut toplumu temsilcileri ile Sırbistan yönetimi arasındaki toplantıda, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı düzenlenen bir basın toplantısıyla bildirildi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantıya, AB temsilcisi Wolfgang İschinger , ABD temsilcisi Frank Visner ve Rusya Federasyonu temsilcisi Aleksander Bozan-Chartşenko başkanlık etti. Kosova Troykası toplantısına, Kosovalı Arnavut toplumu adına Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Agim Çeku ile Sırbistan yönetimi adına Devlet Başkanı Boris Tadic ve Başbakan Vojislav Kostunica katıldı. Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlenirken,.AB temsilcileri ve Sırp temsilcilerinin ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantısına istinaden Kosova heyeti toplantıdan sonra basın açıklaması yapmadı. Toplantının ardından basına açıklama yapan AB Temsilcisi Büyükelçi Wolfgang Schinger, "Bugün yapılan toplantıda ilerleme kaydedemedik" ifadelerini kullanarak, çözüm yolu bulmak için Troyka olarak son güne kadar ciddi olarak çalışacaklarını belirtti. Rusya Federasyonu temsilcisi Büyükelçi Aleksander Bozan-Chartşenko ise, toplantıda çok olumlu tartışmaların yaşandığını dile getirerek, "Uygulanmasının çok güç olmasına karşın, olumlu bazı ilerlemeler var. Taraflar arasında bir uzlaşma zemine bulunabileceğine inanıyorum" dedi. Sırbistan yönetimi, Kosova'nın, BM'nin 1244 sayılı kararı uyarınca resmen Sırbistan'ın bir parçası olduğunda ısrar ederek, tek taraflı bir bağımsızlık ilanının bölgede istikrarsızlığa ve çatışmalara yol açacağını ileri sürüyor.

Öte yandan görüşmelerde Arnavut toplumu temsilcileri, Kosova'nın bağımsızlığını isterken, BM Güvenlik Konseyi, Kosova Troykası'na raporunu hazırlaması için 10 Aralık tarihine kadar süre tanımıştı.

16 yıl önce