|

Kriz derinleşiyor

Fas’ın Mısır’daki “darbeye darbe” demesinden sonra iki ülke arasındaki siyasi kriz tırmandı. Rabat yönetimi Kahire elçisini ülkeye çağırken gerginlik spora da yansıdı. Mısır Hentbol Federasyonu, Fas’ı ‘Uluslararası Şarm eş-Şeyh Turnuvası’ndan çıkardı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:53 - 7/01/2015 Çarşamba
Diğer
Fas’ta devlet televizyon kanallarının Mısır’da cunta lideri Abdulfettah es Sisi’yi seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren “darbeci lider” olarak nitelendirmesinden sonra  Fas yönetimi bu kez Mısır büyükelçisini ülkeye çağırdı. Fas Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Mısır’ın Gözünde Batı Sahra” isimli kitap ve Mısır medyasının Rabat yönetimine karşı başlatmış olduğu karalama kampanyasının krizi tetiklediğini söyledi. Anadolu Ajansı’na konuşan Faslı bir diplomat ise, Fas televizyonunun Mısır medyasının bitmek bilmeyen saldırılarına tepki olarak Mısır’a karşı söylemini değiştirdiğini hatırlatarak, Fas Birinci Kanalının Abdulfettah es Sisi’yi seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren “darbeci lider” olarak nitelendirdiğini söyledi.

FAS’I İNCİTTİLER

Fas Kralı Altıncı Muhammed, Sisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Sisi’yi tebrik etmişti. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler iki ülke arasındaki siyasi krizin büyümesine neden oldu. Yaklaşık altı ay önce Mısırlı bir spiker özel bir televizyon kanalında “Fas’ı fuhuştan para kazanmakla” suçlamıştı. Geçen ekim ayında ise, Mısırlı bir aktör Faslıları Yahudi olmakla itham etti. Fas yönetiminin tepkisine rağmen Kahire söz konusu şahıslarla ilgili gerekli tavrı göstermedi. 

SİSİ’NİN HESAPLARI

Mısır yönetiminin, Fas’ta iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden rahatsız olduğu, krizin asıl nedeninin Fas’taki Müslüman Kardeşler iktidarından Sisi yönetiminin duyduğu rahatsızlık olduğu konuşuluyor. Cezayir ile stratejik ortaklık geliştirmek isteyen Mısır’ın, Fas ile Cezayir arasındaki sorunlara ilgi duymasının da gerginliğin bir nedeni olduğu kaydediliyor. Mısır’ın Batı Sahara’daki Cezayir destekli tartışmalı alan Polisario’daki tarafsız pozisyonunu, Cezayir lehine değiştirmesinin Fas’ın tepkisini çektiği ifade ediliyor.

Zaten turnuvaya katılmayacaktık

Fas’ın Kahire büyükelçisini çağırmasından sonra Mısır Hentbol Federasyonu, Fas’ı Şarm eş-Şeyh Turnuvası'ndan dışladı.  Fas Hentbol Federasyonu Başkanı Muhammed el-Amrani ise Mısır’da düzenlenecek turnuva için ev sahibi ülkeden resmi davet almadıklarını belirterek, ‘’Mevcut durumda zaten milli takımımız ve teknik direktörümüz yok.  Dolayısıyla Şarm eş-Şeyh Turnuvası’na katılmayacağız’’ dedi. 

#Fas
#Mısır
#Sisi
#Muhammed Mursi
9 yıl önce