|

Kuşak ve Yol 2.0

ABD’nin kurduğu uluslararası düzeni ikame etmesinden çekindiği “Tek Kuşak Tek Yol” projesi ilerlemeye devam ediyor. Dün Çin’in başkenti Pekin’de başlayan “Tek Kuşak Tek Yol” 2. Uluslararası İşbirliği Forumuna 100 ülkeden üst düzeyde katılım sağlandı. Rusya, İtalya, Pakistan gibi ülkelerin lider seviyesinde temsil edildiği forumda, işbirliği, şeffaflık ve sürdürülebilirlik konuları öne çıktı.

Haber Merkezi
04:00 - 27/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:30 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
İki gün sürecek toplantıya yaklaşık 100 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile bakanlar katılıyor.
İki gün sürecek toplantıya yaklaşık 100 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile bakanlar katılıyor.

Çin’in 1 trilyon dolarlık “Yeni İpek Yolu” diye nitelenen “Tek Kuşak Tek Yol” projesinde 2. Uluslararası İşbirliği Forumu Çin’in başkenti Pekin’de başladı. ABD ve bazı Batılı ülkelerin yoğun eleştirisi nedeniyle, Çinli yetkililerin en üst düzeyde, projenin diğer ortak ülkelerine şeffaflık ve sürdürülebilirlik üzerinden mesajları iletti. İki gün sürecek toplantıya yaklaşık 100 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile bakanlar katılıyor. “Kuşak ve Yol” forumunda, Rusya lideri Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı İmran Han, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte gibi isimler yer aldı. Türkiye’yi ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhal temsil etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD ise Pekin’e temsilci göndermedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, forumun açılışında yaptığı konuşmada, katılımcı ülkelerin temsilcilerine Kuşak ve Yol Projesi’ni kaliteli yatırımlarla ileriye taşıma çağrısı yaptı.


ORTAK KATKI VE FAYDA VURGUSU

Uluslararası altyapı projelerinde karşılıklı istişarelerde bulunmanın, ortak katkının ve faydaları paylaşmanın önemine dikkati çeken Şi, projelerin şeffaf, temiz ve çevreyle uyumlu bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini belirtti. Şi, projelerin yüksek standartta, ekonomik etkinlikleri geliştirmeye yönelik ve sürdürülebilir kalkınma eksenli olması gerektiğini ifade etti.

PUTİN: HEDEFLERİMİZLE UYUMLU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, forumda yaptığı konuşmada, Çin’in Kuşak ve Yol girişiminin Rusya’nın öncülük ettiği Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’dan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği’nin hedefleriyle uyumlu olduğunu kaydetti.”Çin’in eylemleri Rusya’nın planlarıyla mükemmel bir şekilde örtüşüyor.” diyen Putin, bu beş ülkenin Avrasya Ekonomik Birliği’nin inşasının Kuşak ve Yol inşasıyla kenetlenmesi fikrini desteklediğini ifade etti.

HAN: İLİŞKİMİZ GÜÇLÜ VE SAĞLAM

Foruma katışan Pakistan Başbakanı İmran Han, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru çerçevesinde önemli ilerlemelerin kaydedildiğini ifade etti. Han, plan kapsamında Pakistan’ın elektrik enerjisi temininin önemli ölçüde arttığına işaret etti. “Pakistan, Çin ile genişletilmiş serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor” diyen Han, iki ülke arasındaki ilişkilerin “güçlü ve sağlam” olduğunu vurguladı.

MALEZYA BÜYÜK YARAR SAĞLAYACAK

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed de, Çin’in Kuşak ve Yol girişimini desteklediğini ifade ederek, “İnanıyorum ki, Malezya bu projeden büyük yarar sağlayacak.” dedi. Mahathir, hükümetinin Çinli firmanın Doğu Yakası Demir Yolu Bağlantısı (ECRL) projesinin masraflarını indirmesinin ardından projeye devam etme kararı aldığını anımsattı.

İTALYA DA PEKİN’DE

Mart ayında, Şi Cinping ile “Yeni İpek Yolu” için mutabakat muhtırası imzalayan ilk G-7 ülkesi olan İtalya’nın başbakanı Guiseppe Conte’nin Pekin’e gelmesi dikkat çekti. İtalya, imza sonrası ABD ve bazı Avrupalı ülkelerden sert tepkiye maruz kalmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, “Bazı ülkeler Çin ile akıllıca işler yaptıklarını düşünebilir ama bir gün bağımlı olduklarını fark ederek şaşıracaklar” demişti. Çin’in projesine dahil olan Avrupa ülkeleri arasında Portekiz, Yunanistan, Polonya ve Macaristan da yer alıyor.

TÜRKİYE GİRİŞİME DESTEK VERİYOR

Türkiye de “Yeni İpek Yolu” projesine destek veriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, hafta sonunda yaptığı açıklamada, bu proje ile “Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin daha da artacağını” belirterek, “Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya üçgeninde taşımacılık orta vadede şu anki ekonomik büyüklüğünün birkaç katına ulaşacak” demişti. “Tek Kuşak, Tek Yol” projesinin ilk zirvesi 14-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Pekin’de yapılmıştı. Toplantıya Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı.

#Tek Kuşak Tek Yol
#Çin
#Rusya
#İtalya
#Pakistan
5 yıl önce