|

Kuşatma delik deşik

Çeçenistan'ın Komsomolskaya köyünde 5 günden bu yana devam eden silahlı çatışma, Çeçen komutan Ruslan Gelayev'in bir grup savaşçı ile köyden çıkmasıyla yeni bir boyut kazandı. Çeçenler, kuşatmayı delerek köyü terkederken, 100 Rus askerini öldürdü.

.
00:00 - 11/03/2000 Cumartesi
Güncelleme: 11:35 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Kuşatma delik deşik
Kuşatma delik deşik

MOSKOVA- Çeçenistan'ın Komsomolskaya köyünde 5 günden bu yana devam eden silahlı çatışma, Çeçen komutan Ruslan Gelayev'in bir grup savaşçı ile köyden çıkması ile yeni bir boyut kazandı. Rus Federal Ordusu yetkililerinin, helikopter ve topçu birliklerin desteğiyle kuşatılan bölgenin Rus birlikleri tarafından 8 Mart gecesi kontrol altına alındığı iddiasının tam tersine Çeçen savaşçıların köyü terk ettikleri öğrenildi. Komsomolskaya'da bulunan Çeçen komutan Gelayev başkanlığındaki bir grup savaşçı, Rus kuşatmasını delerek köyü terketti ve bölgeden uzaklaştı. Çeçen güçlerin haber ajansı Kavkaz Center'a göre, Ruslar Komsomolskaya köyü çevresindeki son çarpışmalarda 100 kayıp verdi ve bulundukları hatlardan geri püskürtüldü. Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, silahlı çatışmalarda en az 85 Rus komandosunun öldürüldüğünü doğruladı.

Bütün Çeçen erkekleri silahlanıyor

Haberde, Ulus-Kert'teki çarpışmalarda da Rus güçlerin son birkaç gün içerisinde 500 kayıp verdiği açıklandı. Çeçen komutanlardan Ahmet Zakayev de yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Çeçenistan'a yeniden girmelerinden sonra, bombardımanlar ve katliamlarla yaklaşık 20 bin sivilin ölümüne yol açtığını söyledi. Zakayev, Rus güçlerinin tutumunun, bütün Çeçen erkeklerini eline silah almaya zorladığını da ifade etti ve "çünkü silah alıp savaşmak, gözaltına alınıp kendisinin çeteci olmadığını ispatlamaktan daha güvenli" dedi. Kavkaz Center, Moskova'da önceki gün meydana gelen uçak kazasının ardında Rus istihbaratının olduğunu kaydetti. Ajans, "Kazada ölen işadamı Ziya Bajayev ve gazeteci Artyom Borovik, Rus istihbaratının kurbanı oldu. Borovik, Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin'i seçim öncesinde gözden düşürecek, hayatının gizli yönleri ile ilgili çok şaşırtıcı bilgiler de içeren bir program hazırlamıştı. Bu programını yayınlayamadan öldürüldü" görüşü savunuldu. Öte yandan, Rusya Devlet Başkan Vekili Vlamidir Putin, Çeçenistan'ın Moskova'dan yönetilebileceğini belirtti.


24 yıl önce