|

Libyalı taraflar anlaşamadı

BM gözetiminde yapılan "Libya'da Ulusal Mutabakat" başlıklı toplantı, herhangi bir anlaşma sağlanamadan sona erdi

Yeni Şafak
13:57 - 7/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:08 - 7/09/2016 Çarşamba
AA

Tunus'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde gerçekleştirilen "Libya'da Ulusal Mutabakat" başlıklı toplantının, herhangi bir anlaşma sağlanamadan sona erdiği bildirildi.



Suheyrat Anlaşması'na imza atan tarafların katılımıyla başkent Tunus'ta gerçekleşen toplantıda Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın katılımından başka "yeni" bir gelişme yaşanmadığı belirtildi.



Toplantıya katılan yetkililerden alınan bilgiye göre, önceki gün başlayan toplantının ikinci gününde yapılan ilk oturumda, Serrac'ın, bu yıl başında görevi teslim almasından bu yana ortaya koyduğu başarılar ve Suheyrat Anlaşması'nın ne kadar bölümünün uygulamaya konulduğu konuşuldu.



Başkanlık Konseyi'nin Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne sunması planlanan yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili mekanizmaların görüşüldüğü toplantıda, Serrac, Temsilciler Meclisi'nin, "hükümetin küçük ama yetkin bir kabineden oluşması şeklindeki önerilerini dikkate alacağını" vurguladı.



Öte yandan hükümetin kurulmasına ilişkin muhtemel senaryolar hakkında Libyalı milletvekili Siham Serkiva, "Hükümette kısmi bir değişiklik de olabilir, kabine tamamen de değişebilir" dedi. Serkiva, Halife Hafter önerisi de dahil, Savunma Bakanlığı konusunda herkesin kabul edeceği bir isim üzerinde uzlaşmanın çok zor olmadığını ifade etti.



Siyasi Diyalog Heyeti Üyesi Feyruz en-Nesa ise diyalog görüşmelerine katılanlardan bazılarının Fas'ta imzalanan Suheyrat Anlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesine yönelik talep bildirdiğini belirterek, "Siyasi anlaşmanın yeniden görüşülmemesi konusunda hemfikiriz. Aksi bir durum sıfır noktasına dönmek olur." dedi.



Temsilciler Meclisi'nde 22 Ağustos'ta yapılan oylamada Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) güvenoyu alamadığı bildirilmişti.



Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.



Anlaşma gereğince Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Serrac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu.









#Birleşmiş Milletler
#Libya
#Ulusal Mutabakat Hükümeti
8 yıl önce