|

Madagaskar'da kuraklık: 103 ölü

Madagaskar, Chedza fırtınasının bıraktığı izleri daha silemeden 103 kişinin ölümüne sebep olan kuraklık ile boğuşuyor. Madagaskar'daki Ulusal Risk ve Afet Yönetimi Dairesi (BNGRC) Genel Sekreteri Ludovic Lomotsy ile farklı uzmanlar, kuralık ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Yeni Şafak
16:37 - 5/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:44 - 5/02/2015 Perşembe
AA

Lomotsy, aralıktan bu yana güneydeki Androy, Ambovombe, Bekily, Beloha ve Tsiombe bölgelerinin kuraklıkla mücadele ettiğini açıkladı.


Lomotsy, 4 ayda Bekily'de sadece 9, Ambovombe'de ise 2 gün yağmur yağdığını, yağış olmaması halinde kuraklığın süreceğini vurguladı.


Ölümlerde birden fazla etkenin ihtimal dahilinde olabileceğini ifade eden Lomotsy, "Söz konusu rakam yerel yönetimden alınan bilgiye dayanıyor ancak ölümlerin tamamına kuraklıktan kaynaklanan açlığın sebep olup olmadığını tespit etmek için bölgeye ekip gönderdik" dedi.


Lomotsy, temel ihtiyaç malzemelerini dağıtarak acil yardım sürecini hızlandıran BNGRC'nin, tarım faaliyetlerinin tekrar başlamasını sağlamak için seralarda üretime geçilebileceği bilgisini verdiğini kaydetti.


Gıda ve Tarım Örgütü'nün (WFP) Madagaskar temsilcisi Victorien Raobsoamanintrandrasana da kuraklık sorununu yağmurun dengesiz yağmasına bağlayarak her sene 400 mililitreye ulaşan yağışın, yağış döneminde 100 mililitreye bile olmadığına dikkati çekerek göçlerin başladığını vurguladı.


Meteorolog James Ravalison ise su fiyatlarının 3 katına çıktığını, kuyu kazma projelerinin çoktan başlatıldığını ancak çok yavaş ilerlediğini aktardı.


Madagaskar'da, geçen ay ortasında ülkeyi vuran tropikal Chedza fırtınasında da 68 kişi hayatını kaybetmişti. 134 binden fazla kişinin etkilendiği fırtına nedeniyle 45 binin üzerinde Madagaskarlı evini terk etmek zorunda kalmıştı.

#madagaskar
#afrika kuraklık
#Gıda ve Tarım Örgütü
9 yıl önce