|

Madenciler sahaya indi

Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlılarının işgali sürerken, toplumsal dinamiklerin gerilimi tırmandırmasından korkuluyor. Son olayların merkezi Donetsk'teki gösterilere madenciler de destek verirken, 100 binden fazla işçisi bulunan bu sektörün politik resmi değiştirebileceği tahmin ediliyor.

Dış Haberler
00:00 - 15/04/2014 Salı
Güncelleme: 23:25 - 14/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Madenciler sahaya indi
Madenciler sahaya indi

The Guardian gazetesinden Alec Luhn'un haberine göre, geçen hafta Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde ele geçirilen yönetim binasında gösterilere katılanlar arasında iri yarı ve turuncu kasklı adamlardan oluşan bir grup madenci bulunuyordu. Madencilik, Rus yanlılarının işgaliyle sarsılan doğu kenti Donetsk'te Rusya ile kuvvetli bağları olan önemli bir sanayi kolu. Donetsk doğu Ukrayna'da madenciliğin kalbi olarak kabul ediliyor, hatta 'madenciler' adıyla bir futbol takımı bile var. Donetsk'te yaşayan insanların dörtte üçü Rusça konuşuyor. Bölgedeki çoğu insan, kendisi de Donetsk doğumlu olan devrik lider Viktor Yanukoviç'i hâlâ meşru devlet başkanı olarak görüyor. Bu bölgedeki madenci ayaklanmalarının Sovyet Birliği'nin dağılması üzerindeki etkisi de göz önünde bulundurulursa 100 binden fazla maden işçisinin büyük ölçüde politik resmi değiştirebileceği yorumları yapılıyor.

YENİ KİEV YÖNETİMİNE ÖFKE

'Madencileri harekete geçirmek zordur ama bunu bir defa yaptığınızda ortada büyük bir tehlike var demektir' şeklinde konuşan eski işçi Artyom, tüm madencilerin ayaklanması halinde bunun ekonomik, fiziki ve ahlaki bir darbe olacağını ve yaşananların herkes için oldukça zor olacağını söyledi. Diğer taraftan Rusya ile ilişkilerinin kuvvetli olması gerektiğini söylenen madencilerden Oleg Krymenko ise, işgali desteklemediğini ancak yükselen fiyatlar için endişe duyduğunu ifade etti. Andrei adındaki bir diğer madenci ise 'Her gün iş çıkışında barikatlara geliyoruz. Bizler doğrularımız için savaşmalıyız, Kiev rejimini sevmiyorum' diye konuştu. Birçok gösterici, yeni Kiev hükümetini, büyük ölçüde tarım ekonomisine sahip, Batı Ukraynalı milliyetçilerin hakim olduğu bir yönetim olarak görüyor.

'CUMHURİYET' FLAMASI

Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk iline bağlı Hartsizsk kenti belediye meclisi binasının silahlı kişiler tarafından işgal edildiği bildirildi. Ukrayna basını, Donetsk iline bağlı Hartsizsk şehir belediye meclisinin, maskeli silahlı şahıslar tarafından işgal edildiğini iddia ederken, binanın tepesinde bulunan Ukrayna bayrağının indirilerek, yerine Donetsk'teki Rus yanlısı bölücüler tarafından ilan edilen sözde 'Donetsk Halk Cumhuriyeti' flamasının asıldığını yazdı.

Sivillerden özel tim kurulacak

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, doğu kenti Lugansk'ta sivil güçleri esas alan 'Vostok' (Doğu) özel kuvvetler timinin kurulacağını belirtti. İçişleri Bakanı Avakov, bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, ülke dışından finanse edilen bölücü terör saldırıları ve çetelerinin oluşturulmasına ilham verilen, iç düzen ve hukuka tehdit oluşan bir ortamda, ülke çapında sivil güçlere dayalı özel kuvvetler kolordusunun oluşturulması için karar verdiğini duyurdu.

BM'de Ukrayna düellosu

Kırım'ın ilhakı sonrası Ukrayna'nın doğunda yaşanan benzer senaryolar BM Güvenlik Konseyi toplantısında tansiyonu yükseltti. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, "Ukrayna'nın anlamsız Rusfobiasına sahip olduğunu" ileri sürdü. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samanta Power ise Ukrayna'daki istikrarsızlığın kareografisinin ve yazımının Rusya'ya ait olduğunu söyledi. Power, Rusya'nın 'ayrılıkçı liderlerin Ukrayna'nın doğusunda geniş halk desteğine sahip oldukları', 'Rus ajanların Ukrayna'da aktif olmadıkları', 'Rus askerinin Ukrayna sınırından kısmi geri çekildiği' gibi iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin 'son yüzyılın en karanlık günleri' olduğunu söyledi.


10 yıl önce