|

Malezya’da terör operasyonu: 17 gözaltı

Malezya polis şefi, ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Kuala Lumpur'da terör eylemleri gerçekleştirmeyi planlayan 17 kişinin yakalandığını duyurdu.

Yeni Şafak
12:14 - 6/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:18 - 6/04/2015 Pazartesi
IHA

Polis Genel Müfettişi Halid Ebu Bakar, terör eylemi gerçekleştirmeyi planlayan 17 kişinin dün gerçekleştirilen operasyonlarda yakalandığını söyledi. Yakalananlardan 2 tanesinin Suriye'den yeni döndüklerini ifade eden Halid, daha fazla detay vermezken ilerleyen zamanlarda polis tarafından açıklama yayınlanacağını dile getirdi. Halid ayrıca dün yakalananlarla birlikte geçen seneden beri IŞİD ile bağlantısı olduğu nedeniyle yakalananların sayısının 92'ye çıktığını belirtti.



Son tutuklamalar, İçişleri Bakanlığı'nın terörle mücadele kapsamında teklif ettiği yargılanmadan sınırsız alıkoyma ve terör eylemlerini desteklediğinden şüphelenilen kişilerin pasaportlarına el konulmasına ilişkin 2 yeni yasa tasarısı sunmasından yalnızca birkaç gün sonra meydana geldi. Eleştirmenler, 2012 yılında kaldırılan tartışmalı güvenlik yasasının yeniden gündeme getirilmesini tepkiyle karşılarken, teklif edilen yasaların sivil özgürlükleri kısıtlayacağı uyarısında bulundu. Muhalefetten meclis üyesi Nurul İzzah Enver de yaptığı açıklamada yeni yasaların siyasi rakiplere karşı kötüye kullanılabileceğini dile getirdi.



Terör Eylemlerini Engelleme Yasası, yetkililere, şüphelileri yargılamadan sınırsız süre boyunca alıkoymaları hakkını veriyor ve karara mahkemede karşı çıkılamıyor. Yabancı Ülkelerde Terörizme Karşı Özel Tedbirler Yasası da, yetkililerin, terör eylemlerini desteklediği düşünülen vatandaş veya yabancıların seyahat belgelerini askıya alma veya reddetme haklarını kuvvetlendiriyor.


Sunulan diğer yasa tasarıları terör eğitimi veya talimatları aldığı tespit edilen kişilere 30 yıla kadar hapis cezasını da içerecek şekilde terör eylemlerine verilecek cezaların şiddetini arttıracak. Yasa tasarıları bu hafta içerisinde parlamentoda görüşülecek.

#malezya
#malezya terör operasyonu
#malezya terör gözaltıları
9 yıl önce