|

Maliki arabulucu!

Ortadoğu''da belirleyic bir önderlik rolü oynamaya çalışan Irak Başakanı Nuri el-Maliki ABD ile Tahran yönetimi arasındaki nükleer müzakerelerde arabulucu olmak istiyor.

Dış Haberler
00:00 - 27/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:45 - 26/07/2013 Cuma
Yeni Şafak
Maliki arabulucu!
Maliki arabulucu!

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki İran ile ABD arasında nükleer görüşmelerde ''arabulucu'' olmak istiyor. New York Times''ın haberine göre Maliki, ABD Başkanı Barack Obama''ya İran ile ABD arasında yapılması planlanan doğrudan nükleer müzakereler ile Bağdat yönetiminin yakından ilgilendiğini ve görüşmelerin amacına ulaşması için kilit rol oynamaya hazır olduğunu bildirdi. Gazetenin haberine göre ABD elçisi ile Bağdat''ta yaptığı görüşmede Maliki yeni reformist İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani''nin görüşmelere ciddiyetle yaklaştığı mesajını Beyaz Saray yönetimine iletti.

Ortadoğu''da belirleyici bir liderlik rolü oynamak isteyen Maliki bir yandan da her gün şiddet olaylarıyla sarsılan ülkede istifa et baskısıyla mücadele ediyor.

Geçtiğimiz hafta Irak''taki Sadr hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Iraklılara ülke güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle Başbakan Nuri el-Maliki hükümetini düşürme çağrısı yapmıştı.

SADR''DAN İSTİFA ÇAĞRISI

Sadr tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Iraklıların içinde bulunduğu güvenlik problemlerine başka bir halk maruz kalsaydı, Maliki hükümetinin düşmesini çok önceden talep ederdi'' denildi. Irak''ın birçok kentinde patlamaların meydana geldiği ve güvenlik ihlallerinin bulunduğu vurgulanan açıklamada, hükümet, harekete geçmemekle suçlandı.


11 yıl önce