|

Mayın tarlası

Bosna Hersek’te savaş döneminden kalan mayınlar hala binlerce vatandaş için tehdit oluşturuyor. Savaş sonrasında 603 kişinin ölümüne yol açan mayınlar her gün hayatlarını riske atan “kahramanlar” tarafından temizleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 6/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:37 - 5/04/2015 Pazar
Yeni Şafak
540 BİN BOSNALI TEHLİKEDE


1992-95 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'ndan kalma 120 bin civarında kara mayını, 540 bin vatandaşın her gün ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Ülke topraklarının bin 176 kilometrekaresinin hala mayınlı arazi olduğunu belirten Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezi sözcüsü Svyetlana Luleciya, savaşın ardından meydana gelen mayın patlamalarında 240'ı çocuk, 603 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.



CANLARI PAHASINA ARAMA


Ülkedeki mayınlı arazileri temizleyen BH MAC ekibi, tehlikenin farkında olsalar da korku içinde her gün bu işi yapıyor. Mayınları temizlemek için hayati tehlikeyi göze alan “StopMines” firmasından Aleksandar Kusmuk, bu işte “kelleyi korumanın” birincil öncelik olduğunu söylüyor. Yaptıklarını işin ne denli zor bir iş olduğunun farkında olduklarını belirten Kusmuk, “En büyük sorun, aslında nasıl bir işle uğraştığını düşünmek” diyor.



#Bosna Hersek
#bosna savaşı
#bosna
9 yıl önce