|

Meşhur kadınlardan Darfur mektubu

Aralarında Hollywood'dan Cate Blanchett, Mia Farrow, siyaset dünyasından Kathleen Kennedy Townsend, spor dünyasından Rosa Mota gibi isimlerin bulunduğu dünyaca ünlü 26 kadın, çeşitli gazetelerde yayınlanan açık mektuplarında, Darfur'da “derhal ateşkes ilan edilmesini” istedi.

Londra
00:00 - 16/09/2007 Pazar
Güncelleme: 01:14 - 16/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Meşhur kadınlardan Darfur mektubu
Meşhur kadınlardan Darfur mektubu

Sanat, siyaset ve spor dünyasından ünlülerin imzaladığı metinde, Sudan'ın 4.5 yıldır iç savaşa sahne olan Darfur bölgesinde vakit geçirmeden silahların susturulması istendi. İmza sahibi kadınlar, aynı zamanda Çad'ın doğu kesimlerini de etkileyen bu savaşın “dünyadaki en berbat insani krizlerden biri olduğunu” vurgulayıp, uluslararası topluluğun Darfur'u gözardı etmemesi gerektiğine işaret etti. Mektupta, “Dört kıtadan kadınlar olarak bizler, liderleri, savaşan taraflara baskı yaparak silahların susmasını sağlamaya davet ediyoruz” denildi ve bölgeye daha fazla yardım eli uzatılması istendi. Siyaset dünyasından Herta Deaubler-Gmelin, Mary Robinson, Kathleen Kennedy Townsend; sanat dünyasından Cate Blanchett, Elle McPherson, Mia Farrow; spor dünyasından Rosa Mota gibi ünlü isimler mektubu imzaladı. BM verilerine göre, Darfur savaşında 200 bin kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi evini barkını terk etti.

2003'ten bu yana şiddet

Sudan'da Arap göçebeler ile Afrikalı çiftçiler arasında, kaynak kullanımı konusunda yıllardır süren çatışmalar 2003 yılının ilk aylarında saman alevi gibi yayılarak Darfur krizini ortaya çıkardı. Çatışmaları durdurmak isteyen Sudan hükümeti Darfur'a operasyonlar düzenledi ancak Cancavid diye adlandırılan Arap milisler bu operasyonlardan sıyrılarak Darfur'daki göçebe köylerine baskınlar düzenlemeye başladı. Batılı ülkeler giderek artan ölçüde Darfur sorununa ilgili gösterirken, bölgeye uluslararası güç yerleştirilmesi için Sudan hükümeti üzerinde büyük baskı uygulanıyor. Darfur özellikle son bir yıldır Batılı sanat ve siyaset dünyasından bir çok kişinin ilgisini giderek daha fazla çekmeye başladı.


17 yıl önce