|

''Mezhepçilik yapsaydık Maliki memnun olurdu"

Irak Müslüman Alimler Heyeti Başkanı Haris ed-Dari, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin göstericileri ''mezhepçilik'' yapmakla suçlamasına ''Mezhepçilik yapsaydık Maliki'nin hoşnutluğunu kazanırdık'' dedi.

Aa
00:00 - 26/02/2013 Salı
Güncelleme: 15:13 - 26/02/2013 Salı
Yeni Şafak
''Mezhepçilik yapsaydık Maliki memnun olurdu"
''Mezhepçilik yapsaydık Maliki memnun olurdu"

Irak Müslüman Alimler Heyeti Başkanı Haris ed-DariIrak Müslüman Alimler Heyeti Başkanı Haris ed-Darii, Müslüman Alimler Heyeti'nin ve göstericilerin ''mezhepçilik'' yapmadığını, tutukluların serbest bırakılması, zulmün sona ermesi gibi haklı taleplerle barışçı gösteriler düzenlediklerini belirterek, ''Mezhepçilik yapsaydık yönetime katılır ve zulümlere göz yumardık'' diye konuştu.

Göstericilerin, yaklaşık yarım milyon Iraklının hapse girmesine neden olan anayasanın terörle ilgili 4. maddenin kaldırılmasını istediklerini belirten Dari, şöyle devam etti:

''Bu hükümet, halkın isteklerine karşılık vermiş olsaydı bu olaylar kısa zamanda bitebilirdi ama Maliki'nin böyle bir niyeti yok. Çünkü ABD ve İran'daki efendileri ona bu konuda izin vermedi.''

Hükümetin halkın isteklerini kabul etmesi durumunda diyaloğa gidilebileceğini belirten Dari, sadece Sünniler için değil Irak halkının tamamına zulmeden anayasada değişiklik yapılması konusunun müzakere edilmesi gerektiğini ifade etti.

MALİKİ'NİN SUÇLAMALARINA CEVAP

Maliki'nin gösterilere düşmanca karşılık verdiğini kaydeden Dari, ''Maliki gösterilere bir başbakana yakışmayacak yakıştırmalarda bulundu. Bu gösterileri vatan evlatlarının gerçekleştirmediğini söyledi ve göstericileri mezhepçilikle itham etti. Göstericilerin, özellikle de Müslüman alimlerin mezhepçi olmadığını herkes biliyor. Bu insanların, toplumun her kesimiyle, Şiisiyle Sünnisiyle, Araplarla ve Kürtlerle ilişkileri var'' ifadesini kullandı.

İran'ın, Irak'a müdahalesi konusunda değinen Dari, müdahalenin açık ve net olduğunu, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs ordusu komutanlarının 2 yıl önce, İran'ın Irak üzerindeki nüfuzunun ABD'den daha büyük olduğunu itiraf ettiğini, son dönemde de üst düzey bir İranlı emniyet yetkilisinin ''İran'ın, Irak'ın güvenliğiyle yakından ilgilendiğini ve rejimi korumak için 50 bin asker göndermeye hazır olduğunu'' vurguladığını söyledi.

Türkiye ile Irak halkının ilişkilerinin çok eskiye dayandığını ifade eden Dari, ''Irak halkı I. ve II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin yanında yer almıştır. Irak halkı, her zaman Türkiye ile olan ilişkilerini sıkı tutmaya çalışmıştır. Bu ilişkilerin böyle devam etmesini istiyoruz. Türkiye'nin, Irak'ın politikalarını eleştiren tavrını da takdirle karşılıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. 

Suriye konusuna da değinen Dari, ''Suriyeliler de Iraklılar gibi zulümden başka bir şey görmediler. Bu nedenle Irak halkının Suriye devriminin yanında yer almasından başka bir seçenek düşünülemez'' diyerek Suriye'de en kısa zamanda zaferin gerçekleşmesi temennisinde bulundu.

11 yıl önce