|

MI6 parmağı

İngiliz istihbaratı MI6'nın, eski bir İngiliz askerini öldüren Nijerya asıllı Michael Adebolajo'nun öğretmen kardeşine, ajan olması ve Michael'i 'doğru yola sevketmesi' için binlerce dolar ödediği ortaya çıktı.

Dışhaberler
00:00 - 3/06/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:25 - 2/06/2013 Pazar
Yeni Şafak
MI6 parmağı
MI6 parmağı

İngiltere'nin Woolwich bölgesinde eski bir İngiliz askerini öldürmesinin ardından ülkede İslamofobi'nin yeniden yükselişine bahane edilen Nijerya asıllı Michael Adebolajo ile ilgili ilginç iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. İngiliz Daily Mail gazetesinin ele geçirdiği bir belgede Michael Adebolajo'nun kızkardeşinin ifadeleri yer alıyor. Londra'daki bir firmada insan kaynakları asistanı olarak çalışan kızkardeş Blessing Adebolajo (32) ifadesinde diğer kardeşi Jeremiah Adebolajo'nun MI6'nın takibinde olduğunu söylüyor. Kızkardeşe göre Jeremiah Adebolajo, Suudi Arabistan'daki Ha'il Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştığı dönemde MI6 kendisiyle sık sık temasa geçerek, 'radikalleşme yolundaki' kardeşi Michael Adebolajo'yu yolundan döndürme ve muhbirlik yapma karşılığında binlerce dolar önerdi.

Konumu itibariyle 1 saatlik yolculukla 11 Arap kentine gidilebilen Ha'il Üniversitesi'nde çalıştığı esnada Jeremiah Adebolajo'ya MI6'nın aynı zamanda Ortadoğu'da ajanlık yapması için de teklifte bulunduğu ortaya çıktı.

ŞİDDETLE REDDETMİŞ

Ancak kızkardeşi Blessing Adebolajo ifadesinde Jeremiah'ın bu önerileri şiddetle reddettiğini öne sürdü. İngiltere'nin başkenti Londra'da geçtiğimiz mayıs ayında iki kişi, pala ile saldırdıkları eski bir İngiliz askerini öldürmüştü. Olayın ardından saldırganlar hiç bir polis engeli olmadan kameralara konuşmuş, bu durum 'planlı eylem' şüphelerine yol açmıştı. Cinayetin ardından Başbakan David Cameron 'terör saldırısı' açıklaması yapınca ülkede son hız İslamofobia kampanyası başlatılmıştı.

Tony Blair'den provokasyon

Londra'nın Woolwich semtinde asker Lee Rigby'nin iki Müslüman tarafından öldürülmesiyle ilgili Mail on Sunday gazetesine bir makale yazan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, 'İslam'ın içinde bir problem var' dedi. Blair şu ifadeleri kullandı: 'Problem İslam'ın bir parçası olan bir görüşten kaynaklanıyor. İslam'da radikaller birkaç kişi değil. Din ve dinin politikayla ilişkisi ile ilgili olan radikal görüş çoğulcu, liberal ve açık görüşlü toplumlarla uyumlu değil. Bu görüşün uç temsilcileri teröristler ancak bu dünya görüşü kabul ettiğimizden daha derin ve geniş bir kesimi etkiliyor. Ancak bunu söylemekten çekiniyoruz ve durumu görmezden geliyoruz' diyerek devam etti.

Hükümet devirecek skandal

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın büyük bir 'aşk skandalı' ile karşı karşıya olduğu ileri sürüldü. The Mail on Sunday gazetesinde yer alan ve 'Cameron, kendisine skandal hakkında bilgi verildiğinde dondu, kaldı' denilen haberde başbakanlığa yakın bir kaynağın durumu 'dinamit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Yasal nedenlerden dolayı skandala adı karışan kişilerin isimleri verilmedi, sadece bu kişilerin orta yaşlı oldukları belirtildi.

11 yıl önce