|

Milliyetçi Sırp lider yargı önünde

İha
00:00 - 7/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 12:30 - 7/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Milliyetçi Sırp lider yargı önünde
Milliyetçi Sırp lider yargı önünde

Milliyetçi Sırp lider Vojislav Seselj, 1990'lı yıllardaki Balkan savaşları sırasında savaş suçu işlemek ithamıyla Birleşmiş Milletler (BM) mahkemesinde yargı önüne çıktı.

Ülkenin en büyük siyasi oluşumu olan Sırp Radikal Parti lideri Seselj, 1990'lı yıllarda "nefret dolu" açıklamalar yaparak soykırımların yapılmasına zemin hazırlamakla suçlanıyor. Seselj hakkında ayrıca, insanlığa karşı suç işlemek, işkence, sınır dışı ve cinayet suçlamaları bulunuyor. Sırp milliyetçi lider özellikle, Yugoslavya'nın son lideri Slobodan Miloseviç'in Bosna, Hırvatistan ve Sırbistan'ın kuzey Voyvadina bölgesindeki "etnik temizlik" kampanyasına katılmakla suçlanıyor.

Seselj ise, kendinden önceki Miloseviç gibi hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor. Seselj duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, "Gurur duyduğum milliyetçi ideolojimi yayarken, nefret dolu ifadelerle, işlediğim iddia edilen savaş suçlarından yargılanıyorum" dedi. Seselj, "Söylediklerim ve yazdıklarım dışında bu suçlarla hiçbir bağlantım yok" şeklinde konuştu.

16 yıl önce