|

Mısır kapıyı kapattı Filistin açtı

Mısır'ın, Gazze sınırındaki Refah geçiş noktasını Filistinlilerin girişine kapatmasından sonra yeni bir giriş noktasının açıldığı bildirildi.

Aa
00:00 - 25/01/2008 Cuma
Güncelleme: 15:36 - 25/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Mısır kapıyı kapattı Filistin açtı
Mısır kapıyı kapattı Filistin açtı

Mısır yönetiminin, önceki gün Gazze sınırında Filistinliler tarafından sınırda açılan noktaları kapatırken, Gazzelilerin de başka yerlerde yeni geçiş noktaları açtıkları bildirildi. Mısır, sabah saatlerinden itibaren Filistinlilerin Rafah bölgesinde iki gündür kullandıkları geçiş noktalarını kapatmaya başlamıştı. Ancak Hamas grubuna bağlı militanların, sınırın başka yerinde buldozerlerle yeni bir geçiş açtıkları bildirildi.

Görgü tanıkları, olay yerinden silah sesleri de geldiğini kaydetti. Mısır güvenlik güçleri, iki gün önce sınırda yaşanan olaylarda havaya ateş açmış; ancak duvarın yıkılmasını engelleyememişti.

Öte yandan sınır duvarlarını yıkarak Mısır'a geçen Gazzeli Filistinlilere sabah saatlerinden itibaren Mısır polisi müdahale etmeye başladı. Sınırı oluşturan dikenli telleri tekrar yerleştirmeye başlayan güvenlik birimleri, geçmeye çalışanlara karşı da tazyikli su kullanıyor. Ancak şiddet kullanmamaya özen gösteren Mısır polisine, Gazzeliler taş atarken, sınırın pek çok yerinden az da olsa Mısır'a geçişler de sürüyor.

İsrail'in uyguladığı ekonomik abluka yüzünden elektrik, yakıt, ilaç ve temel gıda maddelerinde büyük bir sıkıntıya düşen Gazzeliler Çarşamba günü, Hamas'ın sınırın bazı yerlerini havaya uçurmasıyla Mısır'a akın etmeye başlamıştı. İki günlük sürede Mısır'a ait Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki Rafah ve El Ariş kentleri arasındaki bölgeyi açık hava pazarına çeviren Gazzeliler günlerdir sıkıntı çektikleri malların yanı sıra, İsrail'den pahalıya ithal ettikleri pek çok ürünü de satın alarak kamyon ve kamyonetlerle Gazze'ye taşımıştı.

Sınırın Gazze tarafındaki Rafah kentine ise İsrail dün hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 4 Filistinli hayatını kaybederken, İsrail ölenlerin militan olduğunu öne sürdü.

1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye karadan, denizden ve havadan abluka uygulayan İsrail, Mısır'ın da aynı şekilde sert davranmasını isterken, Kahire, bölgede bir insani dram yaşandığını ve buna daha fazla seyirci kalamayacağını belirtiyor.

Fakat Mısır'ın sınırı yeniden kapatma kararı alması bölgede tansiyonu da yükseltiyor. İki günlük süre boyunca yaklaşık bir aylık ihtiyaçlarını gideren Gazzelilerin, İsrail'in sürdürdüğü ekonomik ablukayı kaldırmaması durumunda önümüzdeki günlerde yeniden bir trajedi ile karşılaşabilecekleri ve İsrail'in de buna seyirci kalabileceği ifade ediliyor. Bu durumda İsrail'in yanı sıra Mısır hem Arap dünyası ve hem de uluslar arası insan hakları örgütlerinin büyük baskısı altında kalacak.

Bu arada sınırı açtırarak büyük bir prestij elde eden Hamas'a karşı otoritesini daha fazla yitirmeye başlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Pazar günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le görüşmesi bekleniyor. Görüşmede Gazze'deki son gelişmelerin yanı sıra yoluna konamayan barış sürecinin de masaya yatırılması bekleniyor.

Bu arada Gazzelilerin sınırı geçmeleri ve kapatmaları konusunda Mısır'la herhangi bir anlaşmaları olmadığını belirten Hamas hükümet sözcüsü Tahir el Nono, Mısır'dan geçişler konusunda bir mekanizma oluşturmalarını istediklerini ifade etti.

Öte yandan İsrail, Gazze'deki olaylardan endişelenerek, 40 yaşın altındaki erkeklerin Cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girişlerine izin vermedi. İsrail, gösterileri engellemek için bu kararı aldığını duyurdu.


16 yıl önce