|

Moro''ya özgürlük

Filipinler''de Morolu Müslümanlarla hükümet barış anlaşması imzaladı. Müslüman topraklarında 120 bin kişinin hayatına mal olan 40 yıllık savaş, 17 yıl süren çetin müzakereler sonucu dün resmen bitti. Devlet Başkanı Aquino, "Barışın çalınmasına bir daha izin vermeyeceğiz" sözü verdi.

.
00:00 - 28/03/2014 Cuma
Güncelleme: 23:45 - 27/03/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Moro''ya özgürlük
Moro''ya özgürlük

Uzakdoğu ülkelerinden Filipinler hükümeti ile ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında 40 yıldır süren ve yaklaşık 120 bin kişinin hayatına mal olan çatışmalar, dün tarihi barış anlaşmasının imzalanmasıyla noktalandı.

Mindanao''daki Müslümanlara özerklik tanıyan anlaşmaya, başkent Manila''da Malacanang Sarayı bahçesine kurulan çadırdaki imza töreniyle binden fazla kişi tanıklık etti. Tarihi anlaşmaya göre, Müslümanlar ''Bangsamoro Özerk Hükümeti" adıyla, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Özerklik ilan edilen bölgede yerel seçimler ise 2016''da yapılacak ve böylece Müslümanlar ilk kez kendi liderlerini kendileri seçecek.

SINIRLAR İÇİN REFERANDUM

Bangsamoro''nun coğrafi sınırları ise özerklik yasasının Kongre''den geçmesinin ardından yapılacak referandumla belirlenecek. Bölgede 16. Yüzyıl'da İslamiyet''i kabul etmiş Müslümanların yanı sıra diğer dinlerden de topluluklar bulunuyor. Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ve diğer silahlı gruplar, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerin bağımsızlığı ve Müslüman azınlığın ''daha iyi bir yaşam'' sürebilmesi için yıllardır mücadele ediyordu.

Filipinler''in güneyinde etrafı Bubun deniziyle çevrili olan Moro bölgesindeki Mindanao Adaları''nda 10 milyon Müslüman yaşıyor. Merkezi yönetime karşı 40 yıl önce başlatılan ayaklanmada 120 bin kişi hayatını kaybetti. 2 milyon kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.

''Barışımızı artık çalamayacaklar'

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Hacı Murat İbrahim ile birlikte anlaşmaya imza atan Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, ''Barışın bir kez daha halkımdan çalınmasına izin vermeyeceğim'' dedi. MİKC lideri Hacı İbrahim de ''MİKC hükümetini değil, Bangsamoro hükümetini kuracağız. MİKC, güvenliğimizin garantörü olacak'' dedi.

10 yıl önce