|

Moskova sokakları bunu da gördü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtlığıyla bilinen ve "Bolotnaya mitingi" organizatörlerinden olan muhalif lider, aktivist ve hukukçu Aleksey Navalnıy'ın hapis cezasına çaptırılması, Moskova'da Putin aleyhine gösteriye sebep oldu.

Aa
00:00 - 18/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:59 - 18/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Moskova sokakları bunu da gördü
Moskova sokakları bunu da gördü

Bugün yapılan ve Navalnıy'ın Kirov eyalet valisininin danışmanlığını yaptığı dönemde zimmetine 500 bin dolar geçirmekten suçlandığı davanın sonucunda 5 yıl hapse mahkum edilmesi, başkent Moskova'nın simgesi Kremlin çevresinde Putin aleyhine protesto gösterisine sahne oldu.

Manejnaya Meydanı'na giden yolların polis tarafından kapatılması nedeniyle meydana çıkamayan ve Rusya Parlamentosunun Alt kanadı Devlet Dumasının bulunduğu "Ohotnıy Ryad" ve "Tverskaya" caddelerine toplanan göstericiler "Navalnıya Özgürlük" sloganları attı.

Protestocuların Devlet Duma'sının karşısında yığılması nedeniyle bir müddet binaya giriş çıkış yapılamadı. Putin aleyhine "Hırsız Putin" "Putinsiz Rusya" "Korkak Putin" gibi sloganlar atarak tempo tutan göstericilere yoldan geçen araçlar da sinyalleriyle destek oldu.

Polis kaynaklarına göre yaklaşık 3 bin, farklı kaynaklara göre ise 7 ila 20 bin arasında göstericinin toplandığı caddelere başka bölgelerden çok sayıda polis görevlisi getirildi.

AA'ya açıklamada bulunan göstericilerden Andrey, adil yargılanma yapmayan mahkemenin verdiği kararı protesto ve Navalnıy'ı desteklemek için toplandıklarını söyledi. Leysan İsmayılova ise Navalnıy'a inandıklarını onun suçlu olmadığını bildiklerini vurgulayarak, protestolarını Navalnıy serbest kalıncaya kadar devam ettireceklerini söyledi. Protestolar sırasında yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Muhalif blog yazarı Navalnıy

Moskova doğumlu genç hukukçu Aleksey Navalnıy, çalışmalarını Rusya'daki yolsuzluk vakalarıyla mücadeleye yoğunlaştırmış bir aktivist. Tasarladığı muhalif blogu ve siyasi görüşleri nedeniyle kısa sürede Rus gençler arasında büyük ilgi toplayan Navalnıy, 2012 yılı mayıs ayında Bolotnaya Meydanı'nda yapılan muhalefet gösterisinin önemli liderlerinden biri olarak biliniyor.

Aleksey Navalnıy, aleyhinde açılan ve "Kirovles" davası olarak bilinen davada, Vyatka Orman Şirketi Başkanı Pyotr Ofitserov ve Kirovles Şirketi Genel Müdürü Vyaçeslav Opalev ile 16 milyon ruble (yaklaşık 520 bin ABD doları) değerindeki ormanlık alana zarar vermekle suçlanarak 5 yıl hapse mahkum edilmişti.


11 yıl önce