|

Mülteci dedelerini çabuk unuttular

Sınırda mülteci katleden Yunanlıların, Suriye’de misafir edilen dedeleriyle ilgili arşivde çok sayıda kayıt var. Bugün Esed ve Rus bombardımanına sahne olan Serakib’in yakınlarındaki Neyrab’ta bulunan kamp 2. Dünya Savaşı sırasında 12 bin Yunan’ı ağırladı. Yeni Şafak, Halep’te bulunan bir grup Yunan mültecinin fotoğrafına ulaştı.

Yasemin Asan
04:00 - 6/03/2020 Cuma
Güncelleme: 04:21 - 6/03/2020 Cuma
Yeni Şafak
Yunan mültecilerin Halep’te bulundukları dönemden fotoğraflara Yeni Şafak ulaştı.
Yunan mültecilerin Halep’te bulundukları dönemden fotoğraflara Yeni Şafak ulaştı.

Suriye iç savaşı sonrasında mülteci düşmanlığının yaşandığı Avrupa, geçmişini çabuk unuttu. Yunanlar’ın, Suriye’de misafir edilen dedeleriyle ilgili arşivde çok sayıda kayıt var. Yeni Şafak, Halep, Filistin, Mısır’da bulunan bir grup Yunan mültecinin fotoğrafına ulaştı. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi işgali ve Sovyet korkusundan kaçan yüz binlerce Avrupalı’ya Orta Doğu ülkeleri sahip çıktı. Sadece 1942’te yaklaşık 40 bin Avrupalı Suriye, Mısır ve Filistin’de kurulan mülteci kampları sayesinde hayatta kaldı.


3 YIL BOYUNCA SIĞINDILAR

80 yıl önce 2. Dünya Savaşı’nın devam ettiği yıllarda Alman zulmünden kaçan Avrupalılar Orta Doğu’ya emin bir barınak bulmak, hayatta kalmak için sığındı. Başta Yunanlar, Bulgarlar, Hırvatlar, Yugoslavlar olmak üzere 40 bin Avrupalı Suriye, Filistin, Lübnan, Mısır gibi ülkelere sığındı. Bunlar 3 yıl boyunca bu ülkelerin himayesi altında yaşamlarını sürdürdü.



NEYRAB 12 BİN YUNAN’I AĞIRLADI

Bugün katliamların yaşandığı Serakib kasabasının yakınlarındaki Neyrab bölgesi o dönemde şimdilerde Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçmeye çalıştığı 12 Adalar bölgesinden gelen Yunan mültecilerin barınağı ve sığınağı oldu. Bugün Yunanistan’a ve Avrupa’ya sığınmak isteyen Neyrablıların dedeleri kendi yurtlarında kurulan mülteci çadırlarında 2. Dünya Savaşı boyunca 12 bin Yunan’ı ağırladı. Bugün Yunanlar’ın yaptığının aksine o dönem Yunan mülteciler kamplara tıkılmamış dilediklerinde şehir merkezine gitmelerine de izin verilmişti.

SAVAŞTAN SONRA DA KALDILAR
  • Ayrıca İran da 1939-1941 yılları arasında Nazi katliamından ve Sovyet kamplarından kaçan 300 bine yakın Polonyalı mülteciyi kabul etti. Bu kamplarda şimdi Avrupalılar’ın yaptığı gibi kapalı hapishane gibi değil içinde hastane, market, okul, çalışma yerleri ve çocuklar için oyun sahaları bulunuyordu. 2. Dünya Savaşı bittikten sonra Avrupalı mültecilerin bir kısmı o ülkelerde kalmaya devam etti. 2000 yılında Polonyalı mültecilerden 12’sinin İran’da yaşamlarını sürdürmeye devam ettikleri rapor edildi.


#Yunanistan
#Suriye
#Mülteci
#Savaş
4 yıl önce