|

Myanmar Başkomutanı: Ordunun etkisi sürecek

Myanmar Ordusu Başkomutanı Min Aung Hlaing, ordunun siyaset üzerinde etkili olmayı sürdüreceğini söyledi.

Aa
00:00 - 27/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 08:44 - 27/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Myanmar Başkomutanı: Ordunun etkisi sürecek
Myanmar Başkomutanı: Ordunun etkisi sürecek

Min Aung Hlaing, Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla toplanan 6 binden fazla askere hitabında ''Ülke modern demokrasiye ilerlerken, ordunun ulusal siyasette başrol oynamayı sürdüreceğini'' söyledi.

''Disiplinli bir demokratik ülke'' inşa edebilmek için ordunun kendi kapasitesini ve bölgesel bağları güçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Min Aung Hlaing, özellikle Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile ilişkileri geliştirmenin önemini vurguladı. 

Tank ve zırhlı araçların gövde gösterisi yaptığı geçit törenini, kutlamalara ilk kez katıldığı belirtilen Nobel ödüllü muhalefet lideri Aung San Suu Kyi de ön sıralardan izledi.

Myanmar Parlamentosu, ''ordunun siyaset üzerinde fazlaca etkili olmasına yol açtığı'' gerekçesiyle eleştirilen 2008 anayasasını gözden geçirmek üzere bir komisyon kurulmasına karar vermişti.

Cunta yönetimi tarafından hazırlanan 2008 anayasası, özellikle parlamentodaki toplam sandalye sayısının dörtte birinin ordu mensuplarına ayrılmış olması nedeniyle uluslararası gözlemciler tarafından da eleştiriliyor. 

11 yıl önce