|

Myanmarlı lider Müslümanlarla görüşmeyecek

Myanmar'ın Arakan bölgesinde Müslümanların hedef olduğu katliama sessiz kalmasıyla tepki çeken Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Kyi, 27 yıl aradan sonra geldiği Japonya'da Müslümanlarla bir araya gelmeyecek. Suu Kyi'nin ev hapsinde olduğu dönemde Myanmarlılarla ortak gösteriler yapan Müslümanların, Suu Kyi ile görüşmesine engel olundu.

Cihan
00:00 - 13/04/2013 Cumartesi
Güncelleme: 12:09 - 13/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Myanmarlı lider Müslümanlarla görüşmeyecek
Myanmarlı lider Müslümanlarla görüşmeyecek

Japonya'daki Burmalı Arakanlılar Birliği'nin (BRAJ) lideri Zaw Min Htut, Cihan'a yaptığı açıklamada, Japonya'da yaşayan Myanmarlıların oluşturduğu organizasyonun Suu Kyi'yi karşılama ekibine Müslümanları dahil etmediğini söyledi. Suu Kyi'yi "liderimiz" diye tanımlayan Min Htut, "Myanmarlı gruplarla, Suu Kyi'nin serbest bırakılması için pek çok kez gösteriler yaptık. Ancak 20 yıldır beraber çalıştığımız insanlar, bize karşı ayrımcı bir tutum sergiledi." dedi. Zaw Min Htut, Myanmarlı grupların Müslümanların karşılamaya katılmalarına karşı çıktığını belirtti. Japonya gibi özgür bir ülkede böyle bir ayrımcı tutum karşısında üzüntü duyduklarını kaydeden Min Htut, "Myanmar'da uzun yıllardır karşı karşıya kaldığımız ayrımcılığın bir benzerini de Japonya'da yaşadık." dedi.

200 kadar üyesi olan BRAJ'ın lideri Min Htut, Nobel ödüllü lider Suu Kyi'nin tam olarak ne düşündüğünü bilmediğini de sözlerine ekledi. Min Htut, "Görüşme imkanımız olsaydı Arakanlı Müslümanlar için bir şeyler yapmasını talep edecektik." dedi. Suu Kyi'nin Arakanlıların çektiği eziyet karşısındaki sessiz tutumunu 2015'teki seçimlere bağlayan Zaw Min Htut, "Belki siyasi güçleri kendisine düşman etmek istemiyordur." diye konuştu. Myanmar'daki Budist gruplar arasındaki Müslüman karşıtı havanın büyüdüğüne dikkat çeken Min Htut, "Bu yüzden Suu Kyi konuşmak istemiyor olabilir." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın tek başına Arakanlı Müslümanlar için bir şey yapamayacağını belirten Min Htut, dünya liderlerinin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Arakan'ı ziyaret etmesinin kendisini çok duygulandırdığını aktaran BRAJ lideri Min Htut, Türkiye'nin de Arakan Müslümanlarına yaptığı yardımları hatırlattı. Arakan Müslümanlarının sorunlarının çözülmesi adına uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Min Htut, "Türkiye bu noktada öncü rol alabilir." dedi.


11 yıl önce