|

New York'tan büyük kaçış

Amerika'daki krizden etkilenen Wall Street bankacıları ve borsacılar New York'u bir bir terk ediyor. 'Şehrin ışığı söndü' diyerek Florida, Chicago ve Asya'ya giden krizzede sayısı 40 bini buldu

Dış Haberler
00:00 - 28/10/2008 Salı
Güncelleme: 02:16 - 28/10/2008 Salı
Yeni Şafak
New York'tan büyük kaçış
New York'tan büyük kaçış

Bir zamanlar finans sektörünün başkenti olan New York'ta Wall Street bankacıları ve brokerlar ellerinde valizleri bir bir şehri terk ediyor. Yıl sonuna kadar aileleriyle beraber New York'tan göç eden bankacı ve broker sayısının 40 bini aşacağı belirtiliyor. 'Artık New York sokakları eskisi kadar parıltılı değil' diyen krizzede bankacıların istikameti ise diğer finans merkezleri olan Florida, Chicago, Milwaukee, Virjinya ve Asya.


DOĞRU BANKACILAR YANLIŞ YERDELER

Haftalar önce çalıştığı Jeffries & Co Yatırım Bankasından ayrılarak, Wall Street'i arkasında bırakan ünlü yatırım bankacısı Travis Lacey, Chicago'da çalışmaya başlayarak daha önce yaptığı açıklamalarının haklılığını savundu. Lacey, “Bu ortamda ilerisi için neler olup biteceğini hiç kimse bilemez. Çok iyi bankacılar var ancak maalesef yanlış zamanda, yanlış yerdeler, özellikle de New York'ta bulunanlar” diyerek herkesi kızdırmıştı.


131 BİN $'LIK MAAŞLAR ARTIK HAYAL

Smiths Hanley LLC'nin yöneticisi Robin Judson ise piyasaların oldukça kalifiye ve başarılı çalışanlarla dolu olduğunu ancak bunu karşılayabilecek işin olmadığını belirtti. New York Robert Walters yöneticisi Kurt Kraeger ise, herkesin artık daha az paraya başka yerlere gittiğini ancak New York'un bu sektörde en yüksek maaşı veren yer olduğuna değindi. Kraeger, maaşların 2007 itibariyle New York'ta ortalama 131 bin dolar olduğunu, Colorado'nun 120 bin dolarla 2. olduğunu ardından ve onu Massachusetts'in takip ettiğini kaydetti. Çalışanların piyasalarda en düşük maaş olan 50 bin $'dan daha az kazanabileceklerini söyle-yen bankacılar, New York çalışanlarının bu krizi büyük tecrübe olarak görmeleri gerektiğine dikkat çekti.


Devremülk gibi hayatlarımızı kiraladılar

Borsanın kısa süre önce başkenti sayılan Wall Street'te artık eski hava yok. Sermayenin başkentiyken bir anda böylesi bir çöküşün dünyanın başına gelebilecek en kötü şey olduğu belirten banka şefi Robert Escobio, “Kiralandık ve bir devremülk gibi hayatlarımız değiştirildi” dedi.


16 yıl önce