|

Nobel Barış Ödülü Barack Obama'nın

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Nobel Barış ödülünü kazandığı bildirildi.

Yeni Şafak
00:00 - 9/10/2009 Cuma
Güncelleme: 12:05 - 9/10/2009 Cuma
Yeni Şafak
Nobel Barış Ödülü Barack Obama'nın
Nobel Barış Ödülü Barack Obama'nın

Nobel Barış Ödülü, ABD Başkanı Barack Obama'ya verildi. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Nobel Barış Ödülü'nün bu seneki sahibi ABD Başkanı Obama oldu.


Obama, halklar arasındaki iletişim ve uluslar arası diplomasiyi güçlendirmek için sarf ettiği olağanüstü gayretinden dolayı bu ödüle layık görüldü.


Nobel Enstitüsü binasında gerçekleştirilen basın toplantısında bu seneki ödül sahibi, geçtiğimiz günlerde aynı zamanda Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine seçilen Norveç Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland tarafından açıklandı.


Barack Obama'ya ödülü, 10 Aralık'ta Oslo'da düzenlenecek bir törenle takdim edilecek.


NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ALAN LİDERLER VE BAŞBAKANLAR

ABD Başkanı Barack Obama Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

Barış ödülünün verilmeye başladığı 1901'den bu yana bu ödülün sahibi olan devlet başkanları ve başbakanlar şöyle:

-Theodore Roosevelt: 1901-1909'da ABD başkanlığı yapan, ABD'nin 26. başkanı Roosevelt, Rus-Japon savaşının sona ermesinde oynadığı arabuluculuk rolünden dolayı 1906'da ödülün sahibi oldu.

-Thomas Woodrow Wilson: 1913-1921'de ABD başkanlığı yapan Wilson, Birinci Dünya Savaşı'nın ilk 3 yılında ABD'yi savaştan uzak tutmayı başardığı için bu ödüle 1919'da layık görüldü. ABD'nin 28. başkanı, Birinci Dünya Savaşının sonunda, uluslararası politikada uygulanması gerektiğini düşündüğü 14 maddelik ünlü Wilson prensiplerini yayımladı.

-Aristide Briand: Fransa'da 11 kez başbakanlık yapan, 20 kez çeşitli bakanlık görevlerinde bulunan Briand, Fransa ve Almanya arasında Locarno anlaşmasının imzalanmasını sağladı. Dünya barışına katkıları dolayısıyla 1926'da Alman siyasetçi ve devlet adamı Gustav Stresemann ile ödülün sahibi oldu.

Willy Brandt: Almanya Başbakanı (1969-1974) Brandt, özellikle Doğu Almanya, Doğu Avrupa'nın öteki sosyalist ülkeleri ve SSCB ile ilişkileri geliştirmek amacıyla Ostpolitik (Doğu politikası) olarak bilinen politikayı oluşturdu. 1971'de barış ödülüne layık görüldü.

-Enver Sedat ve Menahem Begin: İlk Arap-İsrail barışının mimarları eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile eski İsrail Başbakanı Menahem Begin, 1978'de Jimmy Carter'ın arabuluculuğunda Camp David anlaşmasıyla Nobel'i paylaştı.

-Oscar Arias Sanchez: İnsan hakları savunuculuğuyla ve 1980'lerde Orta Amerika'da uluslararası suçla ve silahlı çatışmalarla mücadele çalışmalarıyla 1987'de ödüle layık görüldü.

-Mihail Gorbaçov: 1985'den 1991'e kadar Sovyetler Birliği'ni yöneten liderin, perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmaları Soğuk Savaş'ın sona ermesine katkıda bulundu ve 1990'da barış ödülünü kazandı.

-Frederik De Klerk: 1989-1994'e kadar görev yapan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin devlet başkanı, ülkedeki ırkçı ayrımcılık rejimine son vermesi ve Güney Afrika'nın çok ırklı bir demokrasiye dönüşümünü desteklemesinden ötürü 1993'te Nelson Mandela ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

-İzzak Rabin, Şimon Peres, Yasser Arafat: İsrail'in eski başbakanı İzzak Rabin, o dönemde İsrail'in dışişleri bakanı olan Şimon Peres ve eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat Oslo Anlaşmaları'na ve Orta Doğu barışına yönelik çabalarından ötürü 1994'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

-Kim Dae Jung: İki Kore arasında barış tohumlarının atılmasına yaptığı katkıları nedeniyle 2002'de ödülü aldı. Kim, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile görüşmek üzere 2000'de Pyonyang'a giden ilk Güney Kore lideriydi.


15 yıl önce