|

Nobel Edebiyat Ödülü Dylan’ın

Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Amerikalı müzisyen Bob Dylan oldu. Edebiyat çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirilen ödülün ilk kez "esasen şarkıcı olarak bilinen" bir isme verilmesi dikkati çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2016 Cuma
Güncelleme: 22:56 - 13/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Bob Dylan, bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, düzenlediği basın toplantısında, 75 yaşındaki Dylan'ın “Amerikan müziğinde yeni şiirsel anlatım yarattığı için” Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı. Dylan, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülün de sahibi oldu. Dylan'a, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde bir diploma ve altın madalya da verilecek.



SÜRPRİZ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ


Edebiyat ve bilim dünyasının en prestijli ödülü için adaylar, her bir alan için oluşturulan komite üyeleri tarafından belirleniyor. Akademi üyelerinin yaptığı oylamada da oyların çoğunu alan aday, ödülün sahibi oluyor. Favori olarak gösterilmeyen Dylan'ın ödül kazanması, edebiyat çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirildi. Bunda ise en büyük etki Nobel Edebiyat Ödülü'nün ilk kez 'şarkıcı olarak bilinen' bir isme verilmesi oldu. Gerçek adı Robert Allen Zimmerman olan Dylan'ın albümleri 100 milyonu aşan satış rakamlarına ulaştı. Dylan, tüm zamanların en çok satan müzisyenlerinden biri kabul ediliyor. 12 kez Grammy Ödülü'ne layık görülen Dylan, “Wonder Boys” filmi için bestelediği “Things Have Changed” şarkısıyla da 2000'de “En İyi Şarkı” dalında Oscar aldı. Dylan, 2012'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi. Ünlü şarkıcı Blowin' in the Wind, A Hard Rain's A-Gonna Fal, The Times They Are A-Changin, Like a Rolling Stone, You Ain't Goin Nowhere adlı şarkıları ile dünyaca üne kavuşmuştu.



Karslıymış


Bob Dylan, 2005 yılında yayımlanan üçlü kitap dizisi 'Chronicles'ın ilk cildinde, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan şu an Ukrayna sınırlarında olan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazıyor. Dylan kitapta, “Büyükannemin ailesi, Ermenistan sınırındaki küçük bir kasaba olan Kağızman'dan. Soyadları Kırgız'mış. Büyükbabamın ailesi de aynı bölgeden geliyor. Deri ve kundura işiyle uğraşıyorlarmış” ifadelerini kullanıyor. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtiyor.



#Nobel Edebiyat Ödülü
#Bob Dylan
#Chronicles
8 yıl önce