|

NSA Latin Amerika’yı karıştıran gizli el

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski analisti Snowden, NSA’nın Latin Amerika ülkelerini karıştırmak için casuslarına stratejik istihbarat eğitimi verdiğini ifşa etti. NSA irtibat subaylarının 2003'te Guantanamo’daki işkenceli sorgulara katıldığı da ortaya çıktı. NSA ajanları işkenceli sorguları “Son derece ilginç ve tatmin edici bir iş” olarak niteliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:45 - 17/05/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) kirli çamaşırlarını dünyanın gözleri önüne seren eski analisti Edward Snowden'dan yeni ifşaatlar geldi. Brezilya, Venezuela ve Arjantin'in gitgide istikrarsızlaştığı bir zamanda açıklanan belgelere göre NSA, “Latin Amerika'nın Geleceği Projesi” başlığıyla Stratejik Ulusal İstihbarat Görevlileri Konseyi ve Ulusal Kriptoloji Okulu'nda eğitim sundu. Eğitimin And bölgesinde ve Brezilya'da önümüzdeki beş yıl içerisindeki potansiyel gelişmeleri analiz etme bahanesiyle başlatıldığı ve Latin Amerika ülkelerinde görevli NSA casuslarına verildiği belirtildi. Söz konusu casusluk eğitiminin, “ekonomik, sosyal, siyasi ve güvenlik” konularının yanı sıra, “bölgedeki gelişmelere ABD'nin hedefleri doğrultusunda yön verme” konularını kapsadığı belirtildi.



GITMO'DA 90 GÜN


Son sızıntılarda NSA ajanlarının 2003 yılında CIA ve ABD ordusuyla birlikte Guantanamo hapishanesine gönderildiği bilgisi de ortaya çıktı. 2003'te kurum içinde bir tatil promosyonu gibi yayınlanan iş ilanında “GITMO'da 90 gün” geçirme şansı sunulduğu belirtiliyor. NSA İrtibat Subayı işe alım ilanında, personelin Savunma Bakanlığı, CIA ve FBI sorgulayıcılarıyla “tutuklulardan -özellikle de El Kaide ve Taliban'dan oldukları iddia edilen tutuklulardan- elde edilen bilgileri inceleyip onlardan yararlanma” konusunda çalışmak için sorumlu olacakları belirtiliyor. Bültende, iş “mükemmel bir fırsat” olarak tanımlanıyor.



İŞKENCE SONRASI EĞLENCE!


Aralık 2003'te yayımlanan kurum içi bültende ise, Guantanamo'da çalışan NSA çalışanlarının tecrübeleri sunuluyor. Geri bildirimde, NSA irtibatının günlük “sıradaki sorgulamaya destek için istihbaratı biraraya getirme, sorgulama için sorular ve stratejiler geliştirme veya sorgulamada yer alma” gibi görevlerde çalıştığı ve çalışanların bu görevi “Son derece ilginç, iddialı ve tatmin edici” olarak tanımladıkları yer alıyor. Guantanamo'da iş saatleri dışındaki “eğlenceli faaliyetler” de anılıyor. Tutuklular işkenceli sorgulamalardan geçirilirken NSA ajanları, “Su sporları mükemmel” yorumlarıyla, “Tiki Bar”lara gitmekten ve bunun nasıl da “rahatlatıcı bir faaliyet” olduğundan bahsediyor.


#Ulusal Güvenlik Dairesi
#Guantanamo
#Edward Snowden
8 yıl önce