|

Nükleer restleşme

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na uyması için 60 gün süresi olduğunu, gelişme olmazsa ABD’nin anlaşmadan çekileceğini açıkladı.

Haber Merkezi
04:00 - 5/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:38 - 5/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD, Rusya'ya 60 gün süre verdi.
ABD, Rusya'ya 60 gün süre verdi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Rusya’ya yönelik sert açıklamalar damgasını vurdu. Brüksel’deki ilk gün oturumlarının ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ültimatom gibi ifadeler kullandı. Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süresi olduğunu belirten Pompeo, “ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır” dedi.

HİLE YAPIYORLAR

ABD’nin bu 60 gün içinde ABD’nin anlaşma kapsamında hiçbir füze sistemi üretmeyeceğini, test etmeyeceğini ve konuşlandırmayacağını belirten Pompeo, anlaşmadan ayrılmak için 6 aylık ihtar süresinin 60 gün sonra başlayacağını bildirdi. Pompeo, “Rusya, silahların denetlenmesi yükümlülüğü konusunda hile yapıyor, yeni füzelerinin menzili Avrupa’ya doğrudan tehdit” değerlendirmesinde bulundu.

  • Avrupa açık tehdit altında
  • NATO üyesi 29 ülkenin dışişleri bakanları, yaptıkları ortak açıklamada, Rusya’nın geliştirdiği yeni füze sistemiyle INF anlaşmasını ihlal ve Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna vardıklarını bildirildi. Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamada “Rusya’yı, yeniden ve ivedilikle INF’ye tam ve kanıtlanabilir şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu anlaşmayı korumak artık Rusya’ya düşmektedir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada müttefiklerin, Rusya’ya endişelerini birçok kez dile getirdiği ancak Moskova yönetiminin bu endişelere “inkar ve gizleme” politikasıyla cevap verdiği kaydedildi.
#ABD
#Rusya
#Nükleer
5 yıl önce